Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Trik s izjednačavanjem

Beograd -- Gašo Knežević kaže je da odluka Zakonodavnog odbora Skupštine o izjednačavanju VII-1 stepena i mastera nema pravnu snagu.

Funkcioner DS-a i bivši ministar prosvete za B92 kaže da odluka Zakonodavnog odbora raspuštene Skupštine ne obavezuje buduću vladu i parlament Srbije. "Sadašnja skupština koja je sada u predizbornoj kampanji neće da se sastane".

"Ovaj odbor ne može doneti nikakav zaključak koji obavezuje sledeći sastav skupštine. Ceo ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posao oko tumačenja zakona rekao bih namerno sproveden tako da bi se jeftinim trikom podišlo studentima. Studenti su mnogo više zaslužili i pametniji su da bi naseli na ovakav trik", kaže Knežević.

Gašo Knežević kaže da niko van Srbije neće priznati zvanje mastera stečeno prostim izjednačavanjem sa ranije stečenim diplomama. Po prostoj matematici jednom broju studenata fali 60 bodova da bi dostigli nivo mastera, kaže Gašo Knežević, ali dodaje i da su sva pitanja rešiva.

"Svakako treba izaći u potpunosti zahtevima studenata, tako da se njima ne napravi medveđa usluga. Mislim da bi univerziteti i studenti uz dobru podršku nove vlade, trebalo bi i mogli bi da reše. Dotle, treba podržati zahteve i tražiti najbolji model da se ostvari njihova sigurnost i odbrane stečena prava, a bez devalvacije sistema"

Zakonodavni odbor Skupštine je pre nekoliko dana usvojio tumačenje Zakona po kome zvanja diplomirani i master treba da budu izjednačeni. Međutim, njihov predlog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju mora još da usvoji i Skupština Srbije, čime bi on postao deo Zakona i obavezujući za sve fakultete u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.