Knez Miloš spalio, a meštani podigli

Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Miloš spalio, a meštani podigli

PETROVAC NA MLAVI - U centru sela Dobrnje kod Petrovca na Mlavi, završena je druga faza izgradnje crkva Svete trojice, započete u julu 2007. godine. Sredstva za izgradnju prikupljena su zahvaljujući prilozima meštana, u iznosima od 50 do 4.000 evra, kao i donacijama građana koji žive širom Srbije, na Kosmetu, u Republici Srpskoj i Zapadnoj Evropi. Dobrotvornoj akciji pridružila se i lokalna samouprava, donacijom od 300.000 dinara, kao i crkva Vaznesenja Hristovog iz Beča, koja je uplatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pomoć od 500 evra. Da bi gradnja bila privedena kraju, potrebno je prikupiti novac za izradu i postavljanje krovne konstrukcije i opremanja unutrašnjosti crkve. Svi koji žele da pomognu novčanim prilozima, mogu da se obrate Odboru za izgradnju ili predsedniku Mesne zajednice Dobrnje, na broj telefona: 012/342-101, 342-003 i 342-006.

Radovi na izgradnji, koje je izvelo preduzeće „Tehno gea“ iz Petrovca, počeli su 29. jula 2007. godine, osvećenjem zemljišta koje je obavio vladika braničevski Ignjatije (Midić). Odbor za izgradnju crkve formiran je 30. maja 2004. godine, na dan seoske zavetine Svete trojice, na zboru održanom posle litije, koja je posle više od pola veka ponovo prošla kroz selo. Formiranjem odbora krenulo se u ispunjavanje želje meštanina Stevana Grujića, koji je pre 70 godina testamentom ostavio „između 60 i 70 dana oranja“ zadužbinskom fondu za podizanje crkve. Od ukupno 185 domaćinstava, koliko ih danas živi u Dobrnju, za novu crkvu izjasnilo se 157.

VLADIKA ODLUČIO

Na zboru meštana Dobrnja za gradnju nove crkve predložene su tri lokacije: na opštinskom placu, na potezu sela Bučina i u centru Dobrnja, kod spomen-česme. Pošto nije bilo moguće postići saglasnost, konačnu reč dao je vladika braničevski Ignjatije, koji se odlučio za lokaciju u centru sela, pod uslovom da se zbog gradnje crkve ne vrši izmeštanje stare spomen-česme.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Vernici grade crkvu

Izvor: Kurir, 08.Jan.2009

PETROVAC NA MLAVI - U centru sela Dobrnje kod Petrovca na Mlavi završena je druga faza izgradnje crkve Svete trojice, započete u julu 2007. godine. Sredstva za izgradnju prikupljena su zahvaljujući prilozima meštana, u iznosima od 50 do 4.000 evra, kao i donacijama građana koji žive širom Srbije,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.