Ključar gročanskih vikendica

Izvor: Politika, 15.Sep.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključar gročanskih vikendica

Miloje Marković, poznat kao majstor Mile, sklopio je šezdesetih godina prošlog veka prvi hidrofor u Grockoj, a onda u staroj Apostolovića kući napravio i prvo kupatilo koje je u knjige ondašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture zavedeno kao da potiče iz turskog doba

Nema ko u Grockoj ne zna majstor Mileta. Taj ume da popravi sve, ili skoro sve. Njegova torba puna je ključeva gročanskih vikendica koje on obilazi i održava čak i kad nema nikoga, naročito tada. Neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od njih su promenile i po tri vlasnika od kojih su mnogi pomrli, ali je sa svima Mile bio prijatelj, a sa živima je to i sada. Prijatan i veseo lik, umetnička duša i filozof. Mnogo on toga oko sebe primećuje, memoriše, pretače i promišlja, pa kad iz njega pokulja, ima se šta i čuti.

Miloje Marković, odnosnoovaj majstor Mile, niti je Gročanin, niti je „pravi” majstor. Ni dva’es leta nije imao kada je 1959. stigao u Grocku iz Požege, tačnije iz „Budimke”, da bi bio poslovođa u Industriji za preradu voća. Veli da je to tada bila selendra koja je imala takozvani bugarski i turski deo, prvi prema Begaljici, a drugi tu oko crkve, gde je stara kuća Apostolovića,koja je na spisku Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U toj kući, sa još nekolicinom pismenijih stanara, stanovao je i Miloje dok još nije postao majstor Mile. Priča kako je to bilo:

–Ja tada ništa nisam znao oko majstorija, nego je moj gazda, staklorezac, prvi u Grockoj kupio hidrofor koji je stigao iz Slavonske Požege zajedno s monterima. Međutim, pošto je montaža mnogo koštala a gazda nije imao pare, ja mu kažem da pusti mene i još jednog dečka koji je kod njega radio da probamo da sastavimo hidrofor prema priloženoj šemi. Uspelo je, pa sam posle,uz pomoć jednog starog majstora,napravio i prvo kupatilo u Grockoj, u toj istoj kući Apostolovića. A kad su kasnije ovi iz Zavoda došli da snime stanje, napisali su da je to kupatilo iz turskog doba. Ha,ha, ha, ja napravio kupatilo iz turskog doba!

U to vreme u Grockoj uopšte nije bilo vikendica, bila je samo kuća Gavrilovića, pa Aleksandra Kostića, oca Vokija Kostića, možda još koja, ali je uskoro krenula prava ekspanzija, pa je Milojev gazda imao pune ruke posla oko zastakljivanja. Svuda je pričao da kod njega stanuje čovek koji ume da montira hidrofore, tako da je novopečeni majstor Mile takođe imao pune ruke posla, naravno,u slobodno vreme,kad nije bio voćar.

–To je posle rutinski krenulo, pa sam montirao i mnogim tadašnjim „zverkama”: pokojnom Momi Markoviću, Draži Markoviću, udbašu Bisiću, direktoru „Partizanskog puta” Jariću, Tucakovu, Loliću, Milošu Milutinoviću, ma celoj ulici… Pa onda okrenem u sledeću. Na mojoj vizitkarti je pisalo da vršim više vrsta zanatskih usluga. Poznavao sam mnoge važne ličnosti s kojima sam se sprijateljio i koje su me dosta oplemenile, sve sam doktore znao, Glišića, Bojića, Seferovića... Kad je moja pokojna Mileva umrla, Gročani su mi pravili šalu: „Lako je tebi, žena ti je umrla preko veze!”

Majstor Mile najviše voli da održava kuće obrazovanih i poznatih ljudi, uvek ga fascinira kad naiđe na police prepune knjiga. Rado se odmara na terasi kuće proslavljenog kompozitora i dirigenta Vojislava Bubiše Simića, voli da zapodeva diskusiju s penzionisanim neuropsihijatrom dr Tihomirom Jovanovićem Toćom, a zapeni kad priča o drugom Tihomiru, Nikoliću, autoru stručne knjige „Vek gročanskog voćarstva”. Ovu publikaciju je velikim brojem svojih fotografija ilustrovao niko drugi do – Miloje Marković.

Osim što voli da majstoriše, majstor Mile voli i da fotografiše. „Jašiku” je kupio još pre 35 godina i sada ima oko 20 kilograma slika. To mu je decenijama prava opsesija, samo škljoca li škljoca i sve mu je lepo: pčela na trešnji, zalazak sunca na Dunavu, zarđala kvaka, staračka ruka, izbrazdano lice, Ohrid, Grčka… Mile je strašno ponosan na svoje rodno Svračkovo, na ustalasane livade i kristalni Rzav koji će da bude pregrađen da bi se napravilo jezero, pa je sve to do detalja po nekoliko puta zabeležio fotoaparatom. U poslednje vreme se bacio na aktove, to mu je onako baš leglo. Šeretski se smeška se dok priča:

– Sreo sam ženu od 65 godina koja mi je fotomodel. Da ne verujete kako izgleda i koliko je još izazovna! Od njenih aktova sam napravio zidne novine. I u kolima imam te zidne novine…

Radmila Tamindžić

-----------------------------------------------------------

Brine o kućama, a živi u stanu

Toliko je majstor Mile kuća opslužio i još opslužuje, a svoju nema. Usred Grocke živi u stanu. Počeo je on svojevremeno svojim zlatnim rukama da zida kuću, ali njegova Mileva – ni da čuje. Potekla je iz kuće u selu Begaljica i svaka kuća na ovom svetu delovala joj je nekako – seljački. Radila je kao šef farbare, pa kad se domogla stana, slagala je boje do mile volje. Svi su dolazili da gledaju.

objavljeno: 16.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.