Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klime za porodilišta

Beograd -- Porođaji u beogradskim porodilištima obavljaju se u letnjim mesecima na temperaturama iznad 30 stepeni.

Iako neke bolnice imaju centralnu klimatizaciju, ona ili nije završena ili je neispravna. Zbog toga je redakcija dnevnog lista Blic došla na ideju da pokrene akciju i nabavi klime za četiri beogradska porodilišta.

Maja Vidaković porodila se 17. juna u Višegradskoj, a tog dana temperatura je bila preko 30 stepeni. Ona kaže da i pored svih bolova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je trpela, najupečatljiviji utisak je bila vrućinčina, a klima uređaja nema. "Na odeljenju gde su me prebacili, bila je katastrofa. Prozori u mojoj sobi su, srećom, mogli da se otvore, pa smo imale malo vazduha jer smo pravile promaju. Inače, bilo je slučajeva gde ne mogu da se otvore prozori, gde ne mogu da se spuste roletne. Sunce upeklo. Stvarno je katastrofa. I sve zaboraviš i samo razmišljaš kako ćeš da odeš kući da se rashladiš", kaže novinarka Blica Maja Vidaković.

Kada su njene kolege iz Blica čule za ovaj problem, pokrenule su akciju prikupljanja klima uređaja za porodilišta. Oni su preračunali da je potrebno oko 130 klima, a do sada su prikupili četrdesetak. "Imamo malo problema oko ugradnje, jer kada smo počeli akciju, u Beogradu je bio onaj najjači talas vrućine, pa je gotovo nemoguće bilo naći montažera. Sada je već malo lakše. Dva montažera su se prijavila da besplatno instaliraju donirane klime", kaže novinar Blic-a Ivan Mišković.

Porodilište na Zvezdari već godinama funkcioniše bez rashladnog sistema. Vrućinu teško podnose i porodilje i žene koje tamo moraju da leže i više od mesec dana, a naporno je i za osoblje. Ovom akcijom oni su dobili nekoliko klima. "Žene su nam živnule. Naravno da je velika razlika, ali nije rešenje staviti jednu na ceo sprat. Svakako treba da postoji bar još 5-6 klima da bi se regulisala temeratura", objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva Aleksandra Mladenović Mihailović.

Tehnička služba u ovoj bolnici nadalje će održavati klima uređaje, a lekari kažu da ništa nije štetno ako se koristi umereno, pa tako i rashladni sistemi. Maksimalna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature može da bude 15 stepeni. Akcija prikupljanja klima i dalje traje i za sada nedostaje sedamdesetak uređaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.