Izvor: RTS, 03.Jul.2022, 10:35

Klimatolog Đurđević: Osveženje stiže krajem nedelje, čeka nas još toplotnih talasa

Toplotni i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže za RTS klimatolog Vladimir Đurđević.
Ovo jeste ozbiljniji toplotni talas zbog dužine trajanja, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

"Očekujemo ozbiljnije zahlađenje krajem nedelje. Tada se očekuje i više padavina ali nas svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje još nekoliko ovako toplih talasa do kraja leta", istakao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku.
Deset najtoplijih leta su se desila od 2000. godine naovamo, podseća Đurđević, pa može da se desi i da se ove godine obore neki rekordi.
"U nekim skandinavskim zemljama zabeležene su prave tropske temperature što, uz učestalo obaranje temperaturnih rekorda, potvrđuje da je reč o globalnom zagrevanju i da ceo svet oseća posledice toga", kaže Đurđević.
U budućnosti se mogu očekivati i ekstremniji vremenski uslovi, zbog čega treba da se prilagodimo.
"Savet građanima je da ko god može ode iz grada, jer efekat zagrevanja asfalta, čelika i betona dodatno podiže temperaturu. Umereno koristiti klima uređaje. U zemljama na jugu Evrope kao što su Španija i Italija postoje ‘skloništa’ za ljude koji nemaju klimu, da mogu da se sklone i prenoće u klimatizovanom prostoru", navodi Đurđević.
Klimatske promene, letnje suše, utiču i na prinose.
"Suše su velike, naši ratari već prijavljuju manje prinose, negde i do 20 odsto, u odnosu na višegodišnji prosek. Mnogo zavisi i od agrotehničkih mera koja se primenjuju. Ogromnu sušu smo imali 2012. i štetu od preko dve milijarde dolara. U budućnosti mora da se intenzivno radi na sistemima za navodnjavanje kako bi se izbegle posledice suša kojih će svakako biti", naglasio je Đurđević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"OČEKUJE NAS OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE" Klimatolog Đurđević najavljuje konačan kraj ovog toplotnog talasa, EVO I KADA: "Biće i više padavina, ali nam se opet vraćaju vrućine"

Izvor: Blic, 03.Jul.2022

Toplotni i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže za RTS klimatolog Vladimir Đurđević.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.