Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatizacija klinika

Beograd, Kragujevac -- Zbog nedostatka klima-uređaja pacijenti u Srbiji borave u sobama na temperaturi koja dostiže i 35 stepeni. Akcije za pomoć donatora.

Delovi Klinike za rehabilitaciju u Beogradu nemaju klima-uređaje, pa pacijenti s neurološkim problemima borave u prostorijama u kojima temperatura dostiže 35 stepeni. Zbog toga je uprava bolnice pokrenula akciju za sve donatore koji žele da pomognu da klinika, u kojoj je smešteno oko 300 pacijenata, što pre bude opremljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klima-uređajima.

Pacijenti na Klinici za rehabilitaciju se na različite načine bore protiv vrućine. Nepokretnima pomaže osoblje bolnice, a ostali se sami snalaze.

Od temperatura koje prelaze 40 stepeni neki pacijenti sakrivaju se iza tamnih zavesa koje ne uspevaju da spreče da topao vazduh uđe u sobu. Jedna devojka koristi vlažni peškirić koji stavlja na glavu i kaže da se tušira više puta.

Pacijenti od kuće donose ventilatore koji su često i neispravni.

Na klinici u Sokobanjskoj ulici smešteni su neurološki bolesnici, ali i oni koji se oporavljaju od operacija kuka ili zglobova. Najveći je problem kada se pacijenti iz dela klinike koji je klimatizovan vrate u sobe.

"Posle vežbi koje se održavaju u klimatizovanim salama, velika je razlika kada se pacijenti vrate u sobe. Česti su kolapsi, pa smo zaustavili kompletnu rehabilitaciju”, kaže načelnica odeljenja Sandra Stefanović.

Instalacije u klinici su stare i ne bi izdržale ugradnju klima-uređaja u sve sobe, ali bi, kažu u upravi bolnice, desetak klima od 18 kilovata rešilo problem.

"Mi smo 50 posto klimatizovali, ostale su nam sale i jedno odeljenje. Već u nedelju ćemo pokušati da makar u hodnik stavimo da rashlađuje sobe”, kaže direktor Klinike za rehabilitaciju Stevan Jović.

Klinici su se već javili neki donatori. Novčani prilozi za pomoć bolnici mogu da se uplate na žiro-račun koji je Klinika za rehabilitaciju otvorila u Upravi za trezor.

Broj računa je 840-460667-86.

Pomoć i za Kragujevac

Na Pedijatrijskoj klinici u Kragujevcu temperatura u bolesničkim sobama viša je nego spoljna.

Na inicijativu kabineta ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i u saradnji s Narodnom kancelarijom, prikupljena su sredstva za nabavku 15 klima-uređaja za Pedijatrijsku kliniku.

Apelu za pomoć toj klinici do sada su se odazvale i kompanije Informatika, Grand kafa, Drim kompani, obuća Džoks (Jox) i drugi.

Direktorka te kragujevačke zdravstvene ustanove Jasmina Knežević s kolegama je pokrenula akciju za klimatizaciju dečjeg odeljenja. Osim ekstremnih temperatura, situaciju na Pedijatrijskoj klinici u Kragujevcu dodatno pogoršava činjenica da je dve trećine zidova te zgrade zastakljeno.

Kako kaže Jasmina Knežević, temperatura u bolesničkim sobama prevazilazi spoljnu. "Imamo klime u hodnicima, otvaramo vrata, otvaramo prozore. Ali, sve je to nedovoljno. Želimo da animiramo ljude dobre volje da pomognu malim donacijama", kaže ona.

Roditelji dece koja su hospitalizovana pokušavaju da snize temperaturu zamračivanjem prostorija. Na celoj klinici klimatizovane su samo neonatološka i pedijatrijska intenzivna nega i dijagnostička ambulanta da bi aparati mogli da funkcionišu.

U bolesničkim sobama pacijenti su primorani da se sami rashlađuju. Pedijatrijska klinika može da primi 95 pacijenata, ali ih je trenutno 60 jer su lekari decu kojoj zdravstveno stanje to dozvoljava poslali kućama.

Da bi na klinici bili stvoreni optimalni uslovi za boravak pacijenata, potrebno je oko 30 klima-uređaja.

I ministarstvo zaduženo za Nacionalni investicioni plan i Ministarstvo zdravlja dogovorili su se da hitno, zajedničkom akcijom, pomognu Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu, posle izveštavanja medija o teškom stanju u toj zdravstvenoj ustanovi tokom vrućina.

Te dve institucije obezbediće potrebna sredstva da Pedijatrijska klinika u Kragujevcu dobije neophodne klima-uređaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.