Izvor: RTS, 31.Maj.2022, 05:54

Klima-uređaje uglavnom nemaju tramvaji, stiže zamena za najstarije autobuse u Beogradu

Od ukupnog broja vozila u javnom prevozu, klima-uređaje nema 11 odsto, a više od polovine su tramvaji. Klima-uređaji moraju biti ispravni i uključeni kada je temperatura viša od 25 stepeni. U suprotnom, prevoznik plaća kaznu. Tako je u brojevima. U praksi, svi se slažu da je u prevozu teško kad nema klime.
Kontrola ispravnosti klima-uređaja u vozilima gradskog prevoza počinje u maju, ali ove godine vrućine su stigle ranije. Iz Sekretarijata za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradski prevoz kažu da je do sada pregledano stotinak vozila.

Miloš Damnjanović iz Sekretarijata za javni prevoz kaže da su 27. maja izvršili kontrolu rada svih prevoznika u sistemu, gde su na osam lokacija kontrolisali 180 vozila i utvrdili da je u 26 vozila bio neispravan klima-uređaj.
Od 2.300 vozila u gradskom prevozu, 108 autobusa, 135 tramvaja i 21 trolejbus nema klima-uređaj, odnosno 11 odsto. U većinu autobusa je naknadno ugrađen, ali najveći problem su tramvaji, samo takozvani "španac" ima sistem za rashlađivanje.
"Pošto je životni vek tih vozila jako dug, preko 50 godina, i kada smo ih nabavljali i kupovali standard nije bio ugrađena fabrička klima. U tim vozilima ne postoji nikakva tehnička mogućnost da se ugrade klime", ističe Slavica Stevanović iz GSP-a.
Klima u vozilima se često kvari, a razlog je, kažu prevoznici, to što putnici često otvaraju prozore, a na stanicama se vrata moraju otvarati.
Stevanovićeva dodaje da GSP sada čeka isporuku 100 gasnih autobusa i kada oni pristignu, ta najstarija vozila gde nema ugrađenih klima-uređaja kada se pokvare, povlačiće se iz saobraćaja.
Privatni prevoznici, po ugovoru, moraju u vozilima da imaju klimu, a nepoštovanje te obaveze se kažnjava. Kazna je do 150.000 dinara.
"Imamo 512 vozila koja poseduju klimu, od toga je 58 minibusa, i svi klima-uređaji su ispravni. Tokom dana može doći do kvara, ali to se otklanja tokom večeri ili ako je veći kvar, vozilo se isključuje u garažu", kaže privatni prevoznik Drago Tošić.
Kada temperatura pređe 25 stepeni vozač je dužan da uključi klimu. Već je bila potrebna jer je i u maju bilo iznad 30 stepeni, a u junu će biti neophodna jer rashlađivanje lepezom ili novinama nije dovoljno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.