Klima u stanu za 25.000 dinara

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klima u stanu za 25.000 dinara

Upotreba klima-uređaja nekada je našoj zemlji bila retkost, ali proteklih nekoliko godina, kako tvrde prodavci, ove sprave se „prodaju ko lude". Međutim, klima-uređaji su i potrošači struje, zbog čega je u Srbiji naglo porasla potrošnja ovog energenta. Klima godišnje troši električnu energiju u vrednosti oko 8.500 dinara, ali se njena efikasnost može povećati, a samim tim i smanjiti račun za struju.

Klime godišnje troši struje za oko 8.500 dinara
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Inače, za hlađenje prostorije od 30 do 35 kvadrata, prosečan klima-uređaj potroši za sat vremena oko 1,1 kilovat struje. Međutim, ovu količinu struje klima troši samo dok ne ohladi prostoriju, odnosno kada radi kompresor, dok za održavanje temperature troši značajno manje, oko 200 vati. Godišnja potrošnja zavisi od toga koliko upotrebljavate klima-uređaj, kao i od mnogih drugih faktora kao što je toplotna izolovanost prostorije, broj uređaja koji emituju toplotu i slično. Prema slobodnom proračunu, klima za kontinuiranih pet sati rada potroši oko dva kilovata. Ako je koristite svakodnevno tokom sedam meseci godišnje, dakle, tokom toplih i hladnih meseci, klima-uređaj može da potroši struju u vrednosti od oko 8.500 dinara za godinu dana.

Uz ovo treba napomenuti da se preporučuje redovni, godišnji pregled koji košta od 1.500 do 2.500 dinara, u zavisnosti od servisera.

Jedan od najboljih načina da se uštedi struja, a da se dovoljno rashladite, jeste da kupite klima-uređaj koji ima visoku energetsku efikasnost. Na svakom klima-uređaju trebalo bi da postoji nalepnica sa energetskim razredom, a najbolje je da on bude što bliži A klasi.

- To su obično malo skuplji uređaji renomiranih marki, ali se njihova cena veoma brzo isplati kroz uštedu struje - kaže Miomira Lazović, savetnik za obuku u Agenciji za energetsku efikasnost. Prema njenim rečima, klima-uređaj treba da bude uključen na što manji stepen, a tolerancija je do pet stepeni razlike između spoljne i unutrašnje temperature, što se preporučuje i iz zdravstvenih razloga.

Inače, treba voditi računa i o veličini klima-uređaja koji kupujemo. Kod nas na tržištu najčešće se nalaze „devetka" i „dvanaestica", dok su retki snažniji klima-uređaji. „Devetka" se koristi za prostorije do 30 kvadrata, dok se „dvanaestica" koristi za prostorije od 30 do 35 kvadratnih metara.

Brana Petrović, inženjer elektrotehnike i stručnjak za klimatizacione uređaje, objasnio je za „Blic" da se kod nas u skoro 90 odsto slučajeva koristi „dvanaestica" jer je njena cena nešto veća u odnosu na „devetku", koja manje troši, ali je i znatno slabijeg kapaciteta. Prema podacima do kojih je „Blic" došao na internetu i kod distributera, razlika u ceni je oko dve hiljade dinara, s tim što snažnije klime imaju programe korišćenja i za manje prostorije.

Inače, postoje i pokretni klima-uređaji, ali prema njegovim rečima, oni u stvari nisu klimatizeri jer samo vlaže vazduh i na taj način spuštaju temperaturu.

- Energetski ništa niste dobili, a atmosfera će biti manje prijatna. Normalni klima-sistemi hlade, ali i suše vazduh, što je naročito značajno leti - kaže on. Radi bolje efikasnosti, Petrović preporučuje da se prostorije u kojima radi klima provetravaju kratko, kao i da aparat radi i kada ste odsutni jer se onda kontinuirano hlade zidovi, pa klima troši znatno manje jer samo održava temperaturu.

Takođe, on kaže da nije preporučljivo kuvati u isto vreme kada se koristi klima-uređaj jer onda klimatizeru treba više struje kako bi anulirao toplotni efekat koji stvara para od kuvanja, kao i sam šporet. Doktor Dimitrije Lilić, savetnik za energetsku efikasnost u zgradarstvu Agencije za energetsku efikasnost, preporučuje da ako je moguće, treba ukloniti i sve druge uređaje koji emituju neku toplotu. Što se tiče samih uređaja, efikasnije je koristi klima-uređaje nego ventilatore i druge slične uređaje.

Inače, maksimalna zaštita može se postići toplotnom izolacijom spoljnih zidova koja košta od deset do 15 evra po kvadratnom metru, a treba obratiti i pažnju na zaštitu prozora spoljnim roletnama, kao i specijalnim staklima sa manjom toplotnom i zračnom propustljivošću.

Preporuke za efikasnije korišćenje klima-uređaja

-izolujte spoljne zidove

-stavite roletne

-što manje uređaja koji greju

-ne kuvati u prostoriji s klimom

-kupovati uređaje s većom energetskom efikasnošću

-izbegavati ventilatore i slične sprave

-ne stavljati spoljni deo klima-uređaja na sunce

Internet i distributerske cene klima uređaja (din.)*

Midea CSU 12RHAB 25.499

Panasonic CU YW12GKE 20.999

Samsung AQ 12FAN 19.999

Housel 22.066

Vivax ACP 12 CH 17.999

Whirpool AMC 988 21.999

DeLonghiAPW 35 EB 25.499

Artcool KFR 35GW/NQ 21.120

Carrier 38VYX035 62.999

Fuego A/C FG 120 HP 15.999

Galanz AUS 12HR53FAZ 18.899

Gorenje KGS 26 22.390

LG klima ES H126LLAO 23.999

Matrix MG ACD12A 23.100

Tadiran TK12 23.300

*Ugradnja se kreće od 60 do 75 evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.