Kinezi započinju (pred)serijsku proizvodnju lovca 5. generacije

Izvor: TangoSix.rs, 27.Jan.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi započinju (pred)serijsku proizvodnju lovca 5. generacije

Kineska državna novinska agencija Sinhua prenela je 30. decembra 2015. da je domaći lovac pete generacije J-20 ’’Mighty Dragon’’ ušao u serijsku proizvodnju.
Uz ovu vest priložena je i fotografija aviona sa evidencijkim brojem 2101 koji do sada nije viđen i na osnovu kog se može zaključiti da je proizvođač Chengdu ušao u fazu serijske proizvodnje za koju mnogi stručnjaci smatraju da će u početku biti dosta ograničena.
Dosadašnji prototipovi a >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bilo ih je osam, nosili su evidencijske brojeve 2001-2017. Sinhua je navela da je projekat brzo napredovao jer je od prvog leta prototipa do serijske proizvodnje prošlo nešto više od 4 godine.
Poslednji, osmi prototip aviona J-20Još jedan od pokazatelja da je J-20 blizu serijske proizvodnje je i taj što na poslednjim prototipovima nema mnogo izmena u konstrukciji i modifikacija u odnosu na najnoviji primerak aviona za koji se smatra da je prvi serijski avion. Ipak, mnogi smatraju da je u pitanju predserija koja će poslužiti za dalji razvoj aviona i kako bi se pripremila veća serijska proizvodnja.
Program pod oznakom J-XX započeo je još krajem 90-tih godina. U konkurenciji koju su činili projekti firme Chengdu i Shenyang pobedio je projekat sa oznakom 718 kompanije CAC (Chengdu Aircraft Corporation).
Konkretni radovi na projektu razvoja kineskog lovca 5. generacije i konstruisanju prvog prototipa započeli su sredinom 2005. godine a prvi let prototip sa evidencijskim brojem 2001 imao je 11. januara 2011. Drugi prototip 2002 poleteo je 10. maja 2012. usledio je zatim treći prototip 2011 1. marta 2014., četvrti 2012 26. jula 2014., peti 2013 29. novembra 2014., šesti 2015 19. decembra 2014, sedmi 2016 13. septembra 2015. i osmi 2017 krajem novembra 2015.
Unutrašnji spremnici naoružanja u trupu na avionu J-20Na svakom prototipu ispitivani su različiti sistemi, počevši od motora, radara, elektrooptičkog sistema, sistema za zaštitu aviona, različiti senzori, navodno napredni AESA radar, naoružanje itd. U različitim fazama ispitivanja proveravane su taktičko-tehničke karakteristike, različite performanse i manevarbilnost. Mnogi smatraju da prototipovi 2011-2017 predstavljaju u stvari predseriju. Iako su se analitičari tokom godina trudili da detaljno analiziraju i predstave ovaj avion, o njemu se relativno malo zna.
U mnogim zvaničnim i nezvaničnim izveštajima i informacijama koje su procurile iz raznih zapadnih izvora u analizi aviona se ide od nipodaštavanja i sumnje u to koliko je avion slabo radarski vidljiv (stelt) pa sve do upozoravanja na to da je J-20 ozbiljna pretnja. Kritičari idu čak dotle da optužuju Kineze da su svoj avion konstruisali na osnovu određenih planova američkih aviona F-22 i F-35 koji su ukradeni elektronskim putem.
Za sada se pretpostavlja da je boljka ovog aviona pogonska grupa, prototipove su uglavnom pogonili motori WS-10G za koje se smatra da su slabi, ali i ruski AL-31F. U Kini se aktivno i ubrzano radi na motoru WS-15 koji bi se ugrađivao u serijske J-20 i koji bi ovom avionu dalo željene performanse.
U bočnim unutrašnjim spremnicima J-20 može poneti rakete vazduh-vazduhTokom 2009. kineski zvaničnici su, najavljujući razvoj aviona, dali informaciju da će J-20 biti uveden u naoružanje 2019. godine. Američki stručnjaci smatrali su da će prototip poleteti 2018. i da će operativnost biti postignuta tek nekoliko godina nakon prvog leta. U kineskim izvorima postoje informacije da je početna proizvodnja tzv. Low Rate Initial Production počela i da su već kompletna tri aviona. Samim tim bi početna operativna sposobnost tzv. Initial Operational Capability mogla biti postignuta mnogo ranije nego što je očekivano.
The post Kinezi započinju (pred)serijsku proizvodnju lovca 5. generacije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.