Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinematografiji povećan budžet

Beograd -- Ovogodišnji budžet za domaću kinematografiju biće povećan sa 88 na 288 miliona dinara, rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić.

"To će biti dovoljno za snimanje '10 kvalitetnih filmova godišnje'", rekao je Dinkić. Posle razgovora sa predstavnicima filmske industrije, Dinkić je u Vladi Srbije kazao da će početkom leta, najverovatnije 1. jula, biti smanjena stopa poreza na dodatu vrednost za bioskopske ulaznice, koja sada iznosi 18 odsto.

Dinkić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je na filmadžijama i producentima da se opredele između stope PDV-a od osam odsto sa pravom na odbitak i nulte stope bez odbitka. On je, međutim, dodao da su i država i filmska industrija, posle današnjih razgovora, bliži prvoj opciji.

"Ovo je veliki dan za srpski film", rekao je režiser Goran Paskaljević, a prema rečima Srđana Dragojevića, "konačno je otvorena nova stranica srpske kinematografije". Predstavnici filmske industrije su se u više navrata žalili da je poreska stopa od 18 odsto, zajedno sa piraterijom, glavni krivac za slabu posećenost bioskopa i odumiranje filmskog biznisa u Srbiji.

Dinkić je rekao da se privodi kraju i zakon o kinematografiji, kojim će se uvesti poresko kreditiranje, što će, po njegovim rečima, stvoriti prostor ne samo za veću filmsku produkciju domaćih stvaralaca već i za snimanje stranih filmova u Srbiji.

Glumac i filmski producent Dragan Bjelogrlić je kazao da filmskoj industriji ove godine predstoji velika borba za donošenje Zakona o radiodifuziji, kako bi Radio-televizija Srbije, "posle niza decenija", počela da ispunjava svoje obaveze prema domaćoj kinematografiji.

Na sastanku je takođe dogovoreno da se, po uzoru na evropske kinematografije, pokuša sa uvođenjem takse na emitovanje domaćih filmova, koju bi plaćale privatne TV stanice.

Šta sa doprinosima?

Ministarstvo finansija će u petak dostaviti Skupštini Srbije Predlog izmene Zakona o doprinosima, čime će, po rečima Dinkića, biti ukinuto plaćanje doprinosa na autorske honorare i ugovore o delu za one koji isplaćuju te honorare, a uvešće se njihovo individualno plaćanje.

Isplatilac prihoda i honorara plaćaće samo porez od 20 odsto, dok će primalac uplaćivati doprinose u zavisnosti od visine prihoda, za šta će, verovatno, postojati tri osnovice, kazao je Dinkić. "Jedna grupa će plaćati doprinose na minimalnu osnovicu, akontaciono mesečno, druga grupa na iznos prosečne mesečne zarade u Srbiji, a treća - to će biti estrada - plaćaće na dvostruku vrednost prosečne plate", objasnio je ministar finansija.

Protiv pirata možda i posebna jedinica MUP-a

Radna grupa na ministarskom nivou razmatraće u četvrtak akcioni plan za potpuno uništenje piraterije, najavio je Mlađan Dinkić. "Zatražili smo pomoć filmske industrije i predlog je da se formira posebna jedinica u okviru MUP-a Srbije koja bi se time bavila", kazao je Dinkić i dodao da je među predlozima uvođenje specijalnog telefona za prijavljivanje pirata.

Dinkić je najavio značajno oštrije mandatne kazne za bavljenje piraterijom, kao i skori ulazak u skupštinsku proceduru novog krivičnog zakona, koji za organizovanje piraterije predviđa zatvor od tri meseca do pet godina.

Direktor distributerske kuće "Tuck Vision" Dragan Jeličić najavio je da će "Tuck" nakon "transparentnih akcija" protiv piraterije odmah krenuti u veliku, medijski propraćenu akciju spuštanja cena biokospskih ulaznica i regularnih video izdanja.

Na novinarsku opasku da najveći deo piratskog tržišta otpada na nezavisne filmove i na one koji se teško nalaze, Jeličić je uzvratio ocenom da na srpskom tržištu propadaju i veliki blokbasteri, koji donose milione dolara i proizvođačima i državi, na ime poreza. "Garantujemo", kazao je Jeličić, da će distributeri, nakon uklanjanja pirata "makar sa ulica", imati "od tog trenutka ekonomski interes" da uzimaju veći broj naslova, kao i "kvalitetnije filmove".

On je takođe rekao da će sa povećanjem broja bioskopa biti mesta i za više nezavisnih filmova, i da će istovremeno i domaći filmovi i blokbasteri imati više prostora za igranje, "i sve će doći na svoje mesto".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.