Izvor: Blic, 13.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilovat košta pet centi

Kilovat košta pet centi

BEOGRAD - Radna grupa za ispitivanje cene struje koju je oformila Vlada Srbije danas će održati sastanak i Vladi dati konkretne predloge o ceni struje i izmeni tarifnog sistema - kaže dr Milan Đurić, predsednik Sindikata penzionera 'Nezavisnost' i član ove komisije. Osim njega, u Komisiji su i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, Tomislav Milisavljević, iz Instituta za tržišna istraživanja, Dimitrije Vukčević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoćnik ministra energetike u Vladi Srbije i član koga će imenovati Ministarstvo finansija.

Prema Đurićevim rečima, radna grupa će danas predložiti Vladi Srbije da ne dođe do najavljenog poskupljenja struje od 15 odsto od 1. oktobra, jer 'sigurno tri od pet članova komisije podržava takav stav'.

- Sigurna sam da će Vlada podržati stav komisije koju je i oformila i da će već iduće nedelje obradovati građane odlukom da do kraja godine neće biti poskupljenja struje. Očekujem i da će do kraja godine biti izmenjen tarifni sistem, koji je jako loš - kaže Đurić. Iako je Vlada najavila poskupljenje, on veruje da će od toga odustati, jer je 'bila obmanuta od strane EPS, koji prikazuje pogrešne podatke.' Poskupljenje struje izvedeno u dva navrata (aprilu i junu), kako on objašnjava, daleko je veće nego što EPS prikazuje, odnosno građani plaćaju ne 2,5 puta više nego u martu ove godine, već tri-pet puta više.

- Nakon poskupljenja struje, EPS je promenio i tarifni sisitem i to tako da u junskim i julskim računima građanima plaćaju obračunsku snagu ne na bazi realne mesečne potrošnje, već na bazi potrošnje od oktobra do marta, dakle u zimskom periodu, kada su najviše trošili. Znači da građani sada plaćaju snagu koja nije utrošena, pa domaćinstvo koje troši od 300-400 kilovat-sati mesečno plaća obračunsku snagu kao da je trošio 1.500-2.000 kilovat-sati. To je pljačka, i po mojoj računici, EPS je kroz tu obračunsku snagu oštetio svako domaćinstvo za 500- 3.000 dinara - objašnjava Đurić, dodajući da je obračunska snaga 'izmišljena kategorija koja ne postoji nigde u svetu', kao i da je ovakvo njeno obračunavanje protivustavno. On ističe da je i premijer Srbije Zoran Đinđić shvatio da su ove tvrdnje argumentovane, zbog čega je i oformljena komisija. - Ministar energetike Goran Novaković rekao je nedavno da, ukoliko EPS želi kredit za razvoj struja mora da poskupi naredne godine do 2,5 centa po kilovat-satu, a do 2004. godine do četiri centa, a sada je navodno cena 1,6 centi. Prema mojim podacima na uzorku od 10 karakterističnih domaćinstava, prosečna mesečna potrošnja je 424 kilovat-sati, račun iznosi 2.756 dinara, a prosečna cena po kilovatu

3,25 dinara ili 5 centi. Na širem uzorku, naravno, podaci su nešto drugačiji, ali je sasvim sigurno da je EPS već ostvario znatno veću prosečnu cenu nego što se Vlada obavezala pred MMF-om - tvrdi Đurić.

On ističe da struje ima dovoljno, kao i da tvrdnje iz EPS da se akumulacije slabo pune, ne stoje, jer su ovih dana obilne padavine. K. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.