Kažnjena

Izvor: Danas, 30.Mar.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjena

Uprkos peticijama, podršci brojnih javnih ličnosti, poput bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, predstavnika civilnog društva iz regiona bivše Jugoslavije, nekadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala novinarka i književnica Florans Artman i dalje se nalazi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. I to, prema rečima njenog advokata, u izolaciji.

Artmanovu su prošlog četvrtka, kada je pokušala da prisustvuje izricanju prvostepene presude bivšem predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << RS Radovanu Karadžiću, uhapsili pripadnici sudske straže Tribunala i holandske policije i sproveli je u zgradu suda. Ona je 2011. osuđena na sedam dana zatvora pošto je ignorisala dve naredbe da plati 7.000 evra zbog nepoštovanja suda. Upravo sutra ističe ta sedmodnevna kazna i Artmanova bi trebalo da bude puštena na slobodu.

Tribunal ju je optužio jer je objavila podatke iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu", te da je time "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i počinila krivično delo nepoštovanje suda. Francuska, čija je državljanka, odbila je da je izruči Tribunalu. Poštovaoci njenog rada ističu da je uhapšena zbog radnje koja je dovela rasvetljavanju istine i hrabre odluke da se suprotstavi praksi skrivanja dokumenata od javnosti na račun interesa države.

Florans Artman je rođena 17. februara 1963. Tokom devedesetih bila je dopisnica Monda iz SFRJ i država koje su nastale njenim raspadom. Oktobra 1992. objavila je tekst o masovnoj grobnici na Ovčari kod Vukovara, koju je videla svojim očima. O tome je 2006. svedočila na suđenju "vukovarskoj trojci". Od oktobra 2000. do oktobra 2006. bila je zvanična predstavnica i savetnica za Balkan Karle del Ponte.

Branioci Miroslava Radića i Mileta Mrkšića u Tribunalu pokušavali su da diskredituju Artmanovu jer je "udata za Hrvata", a "svekar joj je general KOS-a". Odgovorila im je da joj je suprug iz mešovitog braka, te da joj je svekar u vreme udaje već dugo bio u penziji. Njenu prvu knjigu "Milošević - Dijagonala laufera", koja je bila uvedena u dokazni materijal na suđenju Slobodanu Miloševiću objavilo je Izdavačko preduzeće Dan Graf, koje izdaje list Danas. Milošević je osporavao njen sadržaj.

U novembru prošle godine objavila je novu knjigu "Krv realpolitike: Afera Srebrenica", koja se bavi ulogom zapadnih sila u srebreničkom genocidu, odnosno o diplomatskoj igri i tajnom dogovoru SAD, Velike Britanije i Francuske zbog kojeg je Srebrenica u julu 1995. "ostala bespomoćna u raljama srpske vojske". Artmanova ima dvoje dece.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.