Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjavanje tzv. navijača

Beograd -- Za nerede na stadionima huliganima mogu biti izrečene dvostruko veće kazne, vođama preti 10 godina zatvora.

Predlog o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije, predviđa diplo veće kazne za huligane. Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima postoji od 2003, ali divljanje navijača nije ni prestalo, niti ga je manje.

Te posle izbacivanja fudbalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kluba Partizan iz Kupa UEFA vlada je usvojila izmene zakona koji predviđa rigorozne kazne. Ako bude usvojen, taj zakon će omogućiti da nasilje na terenu i oko njega bude kažnjeno sa šest meseci do 10 godina zatvora.

Zakon od 2003. nije se mogao sprovoditi jer, kako kažu stručnjaci, nije bio precizan i nije se znalo šta je tačno sportski teren niti u kom periodu se zakon primenjuje, što je sada precizirano.

Ukazuje se i na to da su navijačke grupe povezane s centrima moći, što je takođe otežavalo primene zakona.

Ni klubovi, odnosno odgovorna lica, neće biti pošteđeni. Ako ne onemogće ili ne spreče nered, biće kažnjeni od tri meseca do tri godine. Kazne za klubove koji krše propise biće do milion dinara. Ako ne postupe po nalozima policije, moguća je i zabrana održavanja meča.

Alkohola neće biti na kilometar od stadiona, a konzument koji to ne bude poštovao mogao bi da se nađe iza rešeteka 60 dana.

Zakonom će biti zabranjeni ogromni transparenti koji mogu ometati rad službenih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.