Kazne za Tužilaštvo jer nije dalo informacije o Savamali

Izvor: RTS, 24.Feb.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za Tužilaštvo jer nije dalo informacije o Savamali

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrekao je novčane kazne Višem javnom tužilaštvu, jer nije postupilo po njegovom nalogu da dostavi određene informacije povodom slučaja Savamala.
Šabić u saopštenju navodi da su novčane kazne izrečene povodom tri zahteva za informacije koje se odnose na slučaj "Savamala" - o profesionalnoj biografiji postupajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužioca, da li su protiv osoba koje nisu postupale po zahtevima tužioca u toku istrage pokrenuti krivični postupci, kao i informacije o tome da li su protiv istih osoba pokrenuti disciplinski postupci te ako jesu, brojeve akata kojima je to učinjeno.
Poverenik u saopštenju podseća da su rešenja Poverenika prema zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, ali da Više tužilaštvo po njemu ipak nije postupilo, već ga je obavestilo da je sve spise predmeta prosledilo Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.
Budući da takav postupak nije predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, poverenik navodi da se "nameće zaključak da Više tužilaštvo uspostavlja nov, u pravnom poretku nepostojeći mehanizam za izigravanje prava javnosti, što je kažnjiv prekršaj".
Šabić navodi i da ga je Više javno tužilaštvo dopisom obavestilo da se obratilo Republičkom javnom tužilaštvu sa inicijativom da tužbom kod Upravnog suda zatraži poništaj rešenja Poverenika.
Dodaje da bi Republičko javno tužilaštvo moglo da podnese takvu tužbu Upravnom sudu, ali da čak ni to ne bi predstavljalo opravdanje za nepostupanje po konačnom, izvršnom i obavezujućem rešenju.
Eventualnu odluku o odlaganju izvršenja mogao bi, kaže Šabić, po zakonu doneti jedino postupajući Sud.
Šabić zaključuje da je nepoštovanje zakona od strane bilo kog organa vlasti uvek razlog za zabrinutost, a "pogotovo kada to čini organ kakav je tužilaštvo u čijoj zakonskoj definiciji stoji da mu je jedna od osnovnih funkcija da štiti zakonitost".
"A u konkretnom, i inače više nego neprijatnom slučaju 'Savamala', koji s razlogom privlači veliku pažnju javnosti, i domaće i strane, uskraćivanjem javnosti informacija koje su sasvim očigledno legitiman predmet njenog interesovanja i čije objavljivanje ne može ugroziti ni jedan legitiman interes, slučaj dobija dodatnu nepoželjnu dimenziju", istakao je Šabić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BG: Tužilaštvo kažnjeno zbog skrivanja informacija

Izvor: OkRadio.rs, 24.Feb.2017

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbija, po cenu novčane kazne, da dostavi informacije u vezi slučaja Hercegovačka. Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je u petak tri novčane kazne ovom Tužilaštvu zbog odbijanja da dostave biografiju postupajućeg tužioca, kao i informacije...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.