Kazna za autore pitanja o Karleuši

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2012, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna za autore pitanja o Karleuši

NIŠ - Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Goran Maksimović rekao je danas da će na tom fakultetu biti pokrenut postupak za ukidanje testova opšte informisanosti i najavio da će profesori koji su radili na ovogodišnjem testu zbog spornog pitanja biti novčano kažnjeni.

"Testovi opšte informisanosti pokazali su se kao nedelotvorni i zalažem se da ostanu samo testovi znanja", naveo je Maksimović za ne krijući ljutnju što je jedno pitanje u testu za prijem brucoša na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << grupi za filozofiju nanelo veliku štetu fakultetu.

To pitanje na ovogodišnjem testu bilo je da budući studenti filozofije odgovore koji biblijski gradovi se pominju u pesmi Jelene Karleuše, a niko od kandidata nije zaokružio tačan odgovor od tri ponuđena.

Maksimović priznaje da se i ranije dešavalo da poneko od pitanja na testovima opšte informisanosti bude neprimereno, ali da je sa Karleušom stanje kulminiralo i da je "dara prešla meru".

"Profesori koji su radili na testu biće novčano kažnjeni u skladu sa disciplinskim pravilnikom", kazao je dekan Filozofskog fakulteta.

On posebno ukazuje da se takvim pitanjem upućuje pogrešna poruka kandidatima kakav je profil studenta poželjan na grupi za filozofiju i kaže da je sasvim sigurno da na grupi ne mogu prednost da imaju oni koji slušaju folk muziku.

"Ne može neko da ostane ispod crte zato što ne sluša muziku Jelene Karleuše", naveo je Maksimović.

Da bi test opšte informisanosti bio izbačen potrebno je izmeniti nastavni plan, što podrazumeva izmenu na organima fakulteta, univerziteta i akreditacionog tela.

"Ta procedura može da potraje i godinu dana", napomenuo je Maksimović i kazao da takvih tekstova nema na filološkim grupama Filozofskog fakulteta, već samo na grupama filozofije, novinarstva, pedagogije...

Dekan napominje da i nastavni kadar mora da bude edukovan kako bi postojala kod svih puna svest o tome šta je Filozofski fakultet.

On je ukazao da propust na testu ne pokazuje pravu slika Filozofskog fakulteta zamolivši javnost da ne presuđuje prerano i da ima strpljenja za zaposlene da otklone uzroke koji mogu da dovedu fakultet u neprijatnu situaciju kakva je bila ova sa testom.

BRAVO za sve kandidate jer NISU znali odgovor na takvo pitanje!! Apelujem na celnike fakulteta da svi budu primljeni!!

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Kazna za autore pitanja o Karleuši

Izvor: Kurir, 10.Jul.2012

Testovi opšte informisanosti pokazali su se kao nedelotvorni i zalažem se da ostanu samo testovi znanja, naveo je dekan fakulteta, ljut što je pitanje o Jeleni Karleuši u testu za prijem brucoša na grupi za filozofiju nanelo veliku štetu fakultetu..NIŠ - Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu prof....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.