Izvor: TangoSix.rs, 01.Dec.2023, 12:44

Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

Nakon što je početkom novembra francuski predsednik Emanuel Makron posetio Uzbekistan sa kojim je Francuska tom prilikom vodila pregovore o francuskim ulaganjima, pre svega o poljoprivredi, ali i u eksploataciji uranijuma, francuski list La Tribune preneo je pre nekoliko dana vest da je Uzbekistan zainteresovan za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal, i to za 24 letelice.
Skoro istovremeno, visoka francuska delegacija boravila je i u Kazahstanu gde je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bilo razgovora o proširenju saradnje kada je reč o uranijumu. Smatra se da Francuska nastoji da kroz eventualne nabavke uranijuma iz Kazahstana i Uzbekistana smanji zavisnost od uvoza iz Rusije. Potrebe su velike pošto je francuski energetski sistem u velikoj meri baziran na nuklearnoj energiji.
La Tribune je i ovom prilikom ponovo izneo njihova navodna saznanja da je za Rafale zainteresovan i Kazahstan i da kompanija Daso u dve pomenute centralnoazijske države, navodno, već mesecima aktivno radi na tome.
Posle samo par dana, iz Kazahstana je od vojnih zvaničnika stigao demantij. šef Glavnog direktorata za naoružanje i zamenik komandanta protivvazduhoplovnih snaga pukovnik Jeržan Nildibajev izjavio je da Kazahstan neće nabavljati borbene avione iz Francuske.
„Lep avion, dobra mašina, ali veoma skup“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six – Odmah ću vam reći, želim da vas razočaram, nije bilo pregovora o ovom pitanju. Takvih planova nije bilo. Lep avion, dobra mašina, ali veoma skup. Zato smatramo da smo se pri izboru po pitanju „cena-kvalitet“ do sada opredelili za avion Su-30SM. – rekao je Nildibajev na konferenciji za medije.
Glavnokomandujući snaga protivvazudhoplovne odbrane Oružanih snaga Kazahstana general-major Dauren Kosanov je dodao da iskustvo oružanih sukoba poslednjih decenija jasno pokazuje sve veću ulogu besposadnih letelica i, kao rezultat toga, upotrebu novih metoda ratovanja. On je ujedno izneo i dalje planove opremanja vazduhoplovstva i PVO.
– Što se tiče opremanja snaga PVO, u skladu sa programom prenaoružavanja koji je odobrila kazahstanska Vlada, nastavlja se obnova vazduhoplovne flote i sistema PVO. U okviru ugovora zaključenog između kazahstanske strane i Erbasa flota aviona je popunjena vojno-transportnim avionima C295. Dobijeni su novi transportni i borbeni helikopteri Mi-35 i Mi-171Š. Do kraja ove godine planirano je da stigne još jedna baterija sistema PVO TOR-M2. Početkom sledeće godine bićemo opremljeni sa još šest aviona Su-30SM, koji je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu, baterijom sistema PVO Tor-M2K i vojno-transportnim avionom A400M – rekao je general Kosanov.
The post Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.