Kasne projekti za navodnjavnje: Suša desetkovala prinose u Mačvi

Izvor: Blic, 10.Avg.2015, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasne projekti za navodnjavnje: Suša desetkovala prinose u Mačvi

Suša je desetkovala poljoprivredne zasade u Šapcu. Prinosi su 70 odsto manji od očekivanih. Iako Šabac ima gotove projekte za navodnjavanje, najavljene kredite za ovu svrhu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata država još nije realizovala.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović razgovarao je sa poljoprivrednicima šabačkog kraja kako bi čuo njihove utiske i procene o posledicama suše. Na sastanku je rečeno da su na pojedinim njivama Mačve i Pocerine gubici i do 70 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a suša je na ivici vanredne situacije.

Zato je dogovoreno da se Grad Šabac i poljoprivrednici pismom obrate Ministrastvu poljoprivrede i zatraže zvaničan izveštaj o posledicama suše i potezima koje planira.

- Neprijatno sam iznenađen postupanjem Ministarstva i Vlade, jer je činjenica da od 2011. godine postoje projekti navodnjavanja za Mačvu, a do sada ništa nije urađeno, dovoljno govori o sposobnosti, odnosno nesposobnosti Ministarstva poljoprivrede. Još 2012. trebalo je da počne izgradnja crpnih stanica i navodnjavanje 24.000 hektara oranica u Mačvi. To se nije desilo i zato svake godine pričamo ili o poplavi ili o suši. Projekti postoje i zato postavljamo pitanje zašto već tri godine ne može da se uradi sistem za navodnjavanje. Onog trenutka kada Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede urade svoj deo posla, Grad Šabac je spreman da pomogne i omogući svakom poljoprivredniku da voda dođe do njegove njive - poručio je Zelenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.