Karneval u Pančevu

Izvor: RTS, 18.Jun.2017, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karneval u Pančevu

U Pančevu je održan 15. međunarodni karneval na kojem je učestvovalo 35 karnevalskih trupa iz pet država, a u Kovinu na turističkoj manifestaciji "Stari Lala" promovisani su stari zanati i običaji u južnom Banatu.
Već 15 godina karneval u Pančevu spaja ljude iz različitih zemalja. Skoro čitav grad izađe na ulice da pozdravi karnevalske grupe koje im igrom i pesmom u šarenim kostimima uzvrate >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gostoprimstvo.

Prvo su svoje umeće pokazali đaci iz pančevačkih osnovnih škola, a nakon njih grad su ulepšali gosti iz inostranstva sa atraktivnim maskama i originalnom koreografijom.

"Predstavićemo se sa maskom Ilirske kraljice Teuta i ratnika koji se spremaju u ratni pohod", istakao je Goran Božović iz Tivta.

Karnevalska trupa iz Italije nije bila ništa manje opasna, jer su se maskirali u strašne demone:

"Prvi put sam u Pančevu i veoma sam srećan i zadovoljan što su nas ljudi lepo prihvatili i što žele da se slikaju sa nama iako smo maskirani u demone", rekao je Masimo Panući iz Italije.

Pančevci su imali svoj lokalni karneval još u 19.veku i nije slučajno što su ga opet zavoleli, a neki će i ovaj dugo pamtiti,jer su neočekivano postali i deo gostujuće raspevane karnevalske trupe:

"Osećam se veoma srećno, jer godinama već dolazimo na vaš karneval i Rijeka i Pančevo su jedno srce i time sam vam sve rekla", istakla je Đurđica Maretić iz Rijeke.

U susednom Kovinu održana je manifestacija "Stari Lala" koja promoviše stare zanate i običaje, ali i narodne nošnje koje su se nekada nosile u južnom Banatu.
"Želimo da sve to ostane sačuvano od zaborava i u ovim modernim vremenima i da podsetimo mlade kako se nekada radilo", kaže Slavoljub Stojadinov, direktor manifestacije "Stari Lala".

Ovakve manifestacije bar na kratko promene izgled grada, a zahvaljujući dobroj atmosferi i zadovoljnim učesnicima i dobar glas će se daleko čuti i zato u Pančevu i u Kovinu očekuju više inostranih gostiju tokom čitave godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pančevački karneval, 15. put, za sva čula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2017

Internacionalni kareneval „Pančevo 2015" održan je po 15. put na ulicama najvećeg južnobanatskog grada. Lepo vreme, zanimljivi kostimi i program gostujućih trupa iz celog regiona, te Italije i Rumunije, i dobro raspoloženje publike, „okitili" su pančevačke ulice zabavom, smehom i igrom. Najvažnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.