Kao na filmu, iz zatvora pravo na avion

Izvor: Politika, 09.Avg.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao na filmu, iz zatvora pravo na avion

Hoće li se kraj aerodroma Ponikve graditi zatvor i šta građani na forumima misle o tome

Užice – Da li smo ovo dobro čuli, zapitali su se kraj malih ekrana mnogi Užičani posle TV izveštaja prošlonedeljne konferencije za novinare lokalne vladajuće koalicije, gde je pomenuta mogućnost izgradnje zatvora kraj aerodroma Ponikve. Zatvori su, kao što se zna, u Srbiji već tesni za svakojake izgrednike, a prošle godine propala je namera države da u centru Požege kasarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretvori u zatvorsku ustanovu. Ali sada su, navodno, Ponikve (na 12 km od Užica) u igri, o čemu je bilo nekih razgovora užičke vlasti sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Ipak, u gradskoj upravi saznajemo da je to samo ideja, te da ništa ozbiljnije još nije razmatrano. Ali zamenik gradonačelnika Užica Milovan Petrović već je medijima izjavljivao da bi grad „od takve institucije imao višestruke koristi“, pa pominjao da bi zatvor „zaposlio ljude, povećao promet robe zahvaljujući posetama zatvorenicima“. Još je Petrović dodao da ovo gradu ne bi stvaralo problem, jer su Ponikve daleko, te da prostor tog vojnog aerodroma i bliže okoline, koji je u vlasništvu Vojske Srbije, treba uskoro, na osnovu potpisanog protokola o korišćenju te vazdušne luke i u civilne svrhe, da bude preveden u svojinu grada.

Naravno, kao i svaka neočekivana novost – a o svemu se na Ponikvama do sada govorilo samo ne o zatvoru – i ova nailazi na različite komentare Užičana. Najčešće se ljudi, naviknuti na nekadašnju gradnju fabrika u ovom kraju, a ne zatvora, čude ovoj inicijativi, pitajući se zar gradu u kome je propala bezmalo svaka druga izvršena privatizacija nisu potrebnija kakva druga razvojna ulaganja i korisnija državna „pažnja“ od ove. U tom tonu su i komentari na internet sajtovima gde se govori o ovoj neobičnoj ideji. Milan konstatuje da će Užice uskoro dobiti deponiju za 400.000 stanovnika iz dva okruga, a sada će, evo, dobiti i zatvor, te ironično dodaje da su za takvu instituciju „izvanredni pastoralni pejzaži Zlatibora i Tare“, koji okružuju Ponikve. Aleksandar iz Užica utvrđuje da nam, izgleda, „najbolje ide kriminal i da je malo jedan zatvor na Ponikvama“, a Igor piše: „Od tolikih livada i pustara kraj puta gradiće zatvor na aerodromu. Imam ideju da zatvor naprave na gradilištu nekog od mostova. Ili da sruše vrtić pa da naprave buvaru“.

Krajnje je vreme da investicije dođu u ovaj grad, bolje išta nego ništa, potpisuje Marko i navodi: „Kad već nema stranih investitora, a domaći radna mesta ne otvaraju i autoput nas zaobilazi, onda makar da se izborimo da dobijemo zatvor“. Vlade poziva lokalne čelnike da daju ostavke jer su „obećavali bazene, aerodrome i autoputeve, a dobijamo kriminalce u gradu“. Sve je to na šalu okrenuo Dušan: „Brate, kad pobegnem iz zatvora – pravac na avion, kao u filmu“.

B. Pejović

objavljeno: 10/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.