Kao iz Andersenove bajke, poruke od najboljih za odgajanje dece

Izvor: RTS, 08.Feb.2020, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao iz Andersenove bajke, poruke od najboljih za odgajanje dece

Danska je najbolje mesto za odgajanje dece, gde su 52 nedelje plaćenog odsustva podeljene na tate i na mame. Kod nas se od majke očekuje da budu stonoge i storučice, da apsolutno sve stižu same da urade, dok je tata tu neka figura koja se povremeno poigra sa decom, rekla je za RTS Jasmina Ružičić iz Centra za mame. Kaže da je potrebna podrška na svakom nivou, od usklađenih institucija koje rade u isto vreme kada i roditelji, do vannastavnih aktivnosti za koje ne treba dati celu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << platu.
Plan finske vlade je da očevi imaju isti broj dana plaćenog porodiljskog odsustva kao i majke. Po sličnim politikama poznate su i druge nordijske zemlje. 

Danska je druga na listi najsrećnijih zemalja sveta. Tamo je odnos između plata, troškova života, slobodnog i radnog vremena uravnotežen. I izgleda da ovo nije još jedna Andersenova bajka, već je Danska i najbolje mesto za odgajanje dece. 
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da je za ove zemlje  slično i to što u njima postoji visok stepen rodne ravnoprvnosti, od zakonskih inicijativa da se očevi uključe na isti način kao i mame.
"Čak neke od ovih zemalja uslovljavaju očeve da uzmu nekoliko mesec, inače će to vreme da propadne i ne može mama da iskoristi, do toga da je njihovo društvo jednostavno drugačije - tamo je mnogo prihvatljivije da se tata više bavi decom", kaže Ružičićeva.
Govoreći o socijalnim politikama, Ružičićeva kaže da nije samo do novca i da nisu inicijative koje se tiču samo novca te koje će doveti do željenog rezultata.
Prema njenim rečima, novac jeste jedan faktor ali do određenog nivoa, da se obezbedi normalno funkcionisanje porodice.
"Ono što je šira slika je usklađenost sistema, a to znači vrtići koji rade u isto vreme kada i roditelji, pomoć za porodice tokom raspusta, šta radite ako nemate baku ili deku ili ako nemate novac da platite privatnu brigu ili dadilju, znači usklađenost čitavog sistema gde nezaposleni roditelji imaju mesto gde će ostaviti dete u vrtiću i da mogu da traže posao u to vreme, to znači neke vannastavne aktivnosti koje ne koštaju kao jedna srpska plata", kaže ona.
Potrebno je pomenuti, kako kaže, doslednost zakona, da se menjaju strateški i obezbeđuju jednaka prava.
Kada se govori o najboljim zemljama za odgajanje dece, na 24. mestu je Hrvatska, na 62. je Srbija - i mame i tate imaju pravo na 12 meseci plaćenog odsustva. Kada se rodi prvo dete dobija se 100.000 dinara.
Kako se približiti nordijskim zemljama Govoreći o tome šta je još potrebno da bismo se približili ovim zemljama, Ružičićeva kaže da su potrebne dve glavne stvari.
"Kod nas se od majke očekuje da budu stonoge i storučice, da apsolutno sve stižu same da urade dok je tata tu neka figura koja se povremeno poigra sa decom", upozorava Ružičićeva.
Oko tri stotine očeva godišnje uzme plaćeno odsustvo zbog odgajanja dece.
"Još više me zabrinjava što je ta brojka godinama slična, ne popravlja se značajno, te se nadam da će za par godina ta brojka da bude znatno veća nego što je sada", istakla je ona.
Prvo treba da se poveća rodna ravnopravnost u društvu na svakom nivou, smatra ona.
"Kod nas sve inicijative koje su se ticale podrške roditeljima - ticale su se podrške roditeljima kada se beba rodi, odnosno da se beba rodi", rekla je Ružičićeva.
Podrška na svakom nivou Dodaje da je dete celoživotna obaveza i užitak. Kaže da je potrebna podrška na svakom nivou - usklađene institucije, koje rade u isto vreme kada i roditelji, vannastavne aktivnosti koje ne koštaju kao cela plata, to je podrška deci koja nemaju dobre ocene a roditelji ne mogu da im plate privatne časove tu je jedan sistem koji se ne oslanja na to da porodica ima čitavu širu porodicu koja je voljana da uskače i pomaže.
Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom još nije usvojen, ostavlja u problemu majke koje su radile manje od godinu i po pre nego što su otišle na bolovanje.
Ružičićeva ističe da se Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom uprkos brojnim obećanjima da će se promeniti - nije promenio.
"Čini mi se da do novgo saziva skupštine neće, nadamo se da hoće u ovoj godini. Taj zakon je oštetio trećinu porodica u vidu primanja - žene sa visokim obrazovanjem sa visokom platama uskratio za dve prosečne plate, porodice dece sa posebnim potrebama naterao da bira između tuđe nege i pomoći i podrške pri radu i mame preduzetnice naterao da i ne razmišljaju o trećem detetu jer će imati samo godinu dana porodiljskog", zaključila je Ružičićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.