Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 20:56

Kao da je šoping veća zaraza od korone – gužve u tržnim centrima za Crni petak

Crni petak je dan velikih sniženja, a poslednjih godina uobičajen je i kod nas. To je poslednji petak u novembru i dan rasprodaja uoči Božića i Nove godine. I pored korone, tržni centri su bili puni. Mnogi se ponašaju kao da jeftinija roba ne mora da se plati.
Još od prepodneva punili su se tržni centri. Mnogi kao da nisu marili za pandemiju, pa su strpljivo stajali u redovima. Trgovci nude popuste i do 70 odsto.

Kupci su najzainteresovaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za odeću, obuću i tehničke uređaje. Nastavak sniženja kod nekih će se produžiti i za predstojeći vikend i naredne dane.
"Šoping je velika zaraza. Imam tri vakcine, masku i idem u radnje gde se ne čeka red", kaže jedan od kupaca.
"Ne zadržavam se mnogo. Samo uđem na jedno mesto i to je to", ističe sugrađanin.
Kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera sprovode kovid redari, a Sekretarijat za inspekcijske poslove u saradnji sa ostalim nadležnim službama kontroliše primenu mera.
U kupovinu sa spiskom U potrošačkim organizacijama kažu da je sigurnije kupovati onlajn, ali ako ste već u radnji obratite pažnju na cene.
"Čest je utisak potrošača da sniženja koja se oglašavaju nisu realna, da često imamo lažna sniženja. Savet potrošačima, od naše organizacije, je da ne obavljaju impulsivnu kupovinu već da unapred isplaniraju i prate cene", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.
Crni petak je ove godine znatno drugačiji nego prethodne godine. Neka tržišta su se oporavila i tako povećala tražnju za proizvodima, kažu u Privrednoj komori Srbije.
"Tražnja kao i troškovi logistike, koji su značajno rasli u međunarodnom transportu i troškovi energenata doveli su do toga da ove godine imamo dve činjenice: imamo rast cena sa jedne strane, s druge strane imamo potrebu trgovaca i potrošača da se taj promet realizuje", objašnjava Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.
Stručnjaci podsećaju da i jeftinija roba mora da se plati i da se u kupovinu krene sa spiskom, odnosno da se ne kupuje ono što nije potrebno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kupujemo ono što nam trgovci vrlo vešto serviraju, a ne ono što želimo - kako to izbeći

Izvor: RTS, 27.Nov.2021, 18:23

Jučerašnji dan obeležili su redovi - u tržnim centrima, ispred prodavnica, pa čak i u marketima. Kupovalo se svega više - od bele tehnike, preko garderobe do hrane - jer Crni petak tako nalaže. I ako malo bolje pogledamo, nema perioda godine u kome nisu aktuelna neka sniženja - preko prolećnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.