Izvor: Blic, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandić: Domaći sudovi da uvaže činjenice utvrđene u Hagu

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da se sudovi u Srbiji u nekim slučajevima ne pridržavaju "sudske istine, odnosno činjenica koje je utvrdio Haški tribunal".

"Haški tribunal je utvrdio činjenice koje niko ne može da ospori i procedure pred nacionalnim sudvima trebalo bi da teku u skladu sa tim činjenicama", rekla je Nataša Kandić na konsultacijama mladih o mehanizmima za utvrđivanje i kazivanje istine. Dodala je da su pred domaćim sudovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim, "utvrđene činjenice koje nisu u skladu sa činjenicama" utvrđenim pred Haškim tribunalom.

Nataša Kandić je istakla da je prvi zadatak demokratskih vlasti uspostavljanje vladavine prava, ali ne tako što će novi zakoni biti primenjivani na slučajeve koji se dogode posle stupanja na snagu tih zakona, nego i kažnjavanjem zločina iz prošlosti.

"U interesu budućih generacija je da se o prošlosti razgovara na način da i žrtve dobiju prostor u javnosti da govore o onome što im se dogodilo, a ne da sve bude završeno u Haškom tribunalu i domaćim sudovima", rekla je Nataša Kandić.

Dodala je da je iskustvo pokazalo da se nerešena pitanja "uvek otvaraju veoma neugodnim pitanjima budućih generacija", koje žele da znaju šta se dogodilo u prošlosti, i navela primer Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Inicijative mladih za ljudska prava Andrej Nosov ocenio je da se u Srbiji prikrivaju činjenice iz prošlosti, i dodao da mladi nisu odgovorni za događaje tokom ratova, ali su odgovorni da grade drugačiju budućnost.

Skup su organizovali Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava, a podržao fond Robert Boš.

Slični skupovi održani su u Sarajevu i Zagrebu, a planirano je da budu oržani u Prištini i Podgorici, uz uključivanje organizacija za ljudska prava iz Makedonije i Slovenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.