Kanađanin, srpski zet

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađanin, srpski zet

Ted Kocila insistirao da se sa Jasminom Paulis, poreklom iz Pančeva, venča u Srbiji, po našim običajima

Jasmina Paulis (1967) rođena je u Pančevu, a svog budućeg mladoženju, Kanađanina Teda Kocilu (1966) upoznala je u gradu Kičineru, gde živi od 2001. godine. Jasmina je diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, magistarske studije je nastavila u Gvelfu, najvećem univerzitetu za poljoprivredu i veterinu u Severnoj Americi, gde je od juna 2007. godine zaposlena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao naučni istraživač. Njeni roditelji su penzioneri, majka je radila kao nastavnik srpskog jezika, a otac u „Petrohemiji” u Pančevu.

Porodica njenog izabranika je početkom šezdesetih godina prošlog veka emigrirala iz Poljske u Kanadu, gde je Ted završio fakultet za biologiju. Njegovi roditelji, nažalost, nisu živi, a od rodbine ima dve starije sestre. Ovaj par se upoznao na predavanju o klimatskim promenama i ubrzo su počeli da žive pod istim krovom.

– Kada u Kanadi živite zajedno i plaćate porez, vi se zapravo tretirate kao da ste u formalnom, zakonskom braku – objašnjava Jasmina.

– U Kanadi nije lako upoznati nekoga, pogotovo kada čovek živi sam. Sa Tedom sam već dugo, on je bio taj koji je insistirao na našem venčanju. Kanađani su opsednuti ritualom venčanja i njihovi običaji nisu nam se dopali. Gomila novca se troši na svetlucave haljine, na limuzine, frakove, šljokice, za šarene balone i ostale atrakcije. Ne postoji sadržaj, akcenat nije na tradiciji i običajima. Upravo, to je jedan od razloga zbog kojih smo odlučili za kolektivno venčanje u Beogradu – govori ova mlada žena.

Ted Kocila nikada ranije nije bio u Srbiji. Ovaj Kanađanin će krajem aprila prvi put doći u Beograd da bi se tu oženio.

– Preko Interneta smo saznali za kolektivno venčanje. Ted se oduševio i nagovorio me da se javimo. Moja drugarica iz Beograda nas je prijavila. U opštini Savski venac su mi rekli šta treba da pripremimo od dokumenata, nismo imali veće zakonske prepreke – priča buduća mlada.

Jasmina napominje da u Kanadi nema slobodnog vremena, a svaki trenutak koristi da uči jezik. Kao pobornik zdravog života, posebno zadovoljstvo joj predstavlja pripremanje zdrave hrane. Ted se zanima modelarstvom železnica i vozova, o čemu piše i članke za časopise u SAD i Kanadi.

Jasminina i Tedova odluka da se venčaju u Srbiji zainteresovala je i njihove poznanike iz Kanade .

– Stalno su me pitali kako jedna mala, ratom osiromašena Srbija ima pare za takvu feštu. Morala sam mnogo da im objašnjavam da Srbija nije bogata zemlja, ali da tu stanuje narod bogate istorije i tradicije – kazuje Jasmina.

Ako se budućem „srpskom zetu” dopadne život u Srbiji, može da se dogodi da avionske karte u povratku ostanu neiskorišćene.

A. Marković

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.