Izvor: B92, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za prava Roma

Strazbur, Bukurešt -- Savet Evrope najavio da će u Srbiji i Crnoj Gori pokrenuti kampanje podizanja svesti o položaju i pravima romske zajednice.

Projekte će jednim delom finansirati i Evropska komisija i oni će uključivati trening programe za Rome i Vladine službenike koji bi trebalo da daju podršku pravima romske zajednice, kao i kampanju "Dosta", koja će promovisati pozitivnu sliku o Romima nasuprot stereotipima i predrasudama.

Savet Evrope zvanično pokreće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu kampanju konferencijom za novinare u Beogradu 28. februara, ohrabren izborom pripadnika romske zajednice Rajka Đurića i Srđana Šajna u Skupštinu Srbije i potpisivanjem "Vodiča za poboljšanje i legalizaciju romskih naselja u Srbiji".

Zvaničan početak kampanje u Crnoj Gori počeće dan kasnije, 1. marta.

"U Rumuniji bez stvarnih reformi oko Roma"

Studija Fondacije za otvoreno društvo, objavljena danas, pokazuje da je u Rumuniji svaki peti Rom nepismen, a da jedno od troje romske dece između 7 i 15 godina ne pohađa školu.

Predstavnik Građanske alijanse Roma Kostel Berkuš izjavio je za list "Kotidianul" da 40 odsto romske dece uči u odvojenim razredima i sa slabo spremnim profesorima.

U Rumuniji, prema procenama, živi više od 500.000 Roma, što je oko 2,5 odsto ukupne populacije te zemlje. Argument da Romi ne žele da idu u školu "samo je izgovor, zato što nisu sprovedene stvarne reforme u prosveti", rekao je Berkuš.

On dodaje da je netačno mišljenje prema kojem Romi ne pohađaju školu zbog svoje tradicije, jer se 45 odsto izjasnilo da više ne živi prema starim romskim zakonima.

Među rumunskim Romima, takođe pokazuje studija, evidentne su i velike socijalne razlike. Postoji i značajna kategorija Roma koji zauzimaju razne položaje u društvu: lekari, pravnici, pripadnici vojske i policije, profesori, umetnici, sportisti, političari, privrednici, zanatlije.

Ta kategorija Roma ne navodi svoju pripadnost romskoj zajednici, ali afirmisani muzičari u zemlji i širom sveta sve češće se pozivaju na svoje romsko poreklo.

Studija Fondacije za otvoreno društvo objavljena danas pokazuje da se netolerancija Rumuna prema Romima smanjila na polovinu za poslednjih trinaest godina, od 73 odsto 1993. na 37 odsto prošle godine.

Više od polovine Roma žali se da je najviše podložno diskriminaciji u policiji, tužilaštvu i bolnicama.

Predstavnik agencije "Zajedno" Đelu Dominika ocenjuje da, i pored vrlo dobrih zakona, nedostaju sredstva za primenu projekata za Rome jer su investiranih 2,5 evra za svakog Roma godišnje od strane rumunske vlade nedovoljni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.