Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja centra Incest-trauma

Beograd -- Centar Incest-trauma iz Beograda počeo kampanju protiv seksualnog nasilja "Ja koju/kog niko ne poznaje".

Kao deo kampanje, najavljeno je potpisivanje peticije čiji je cilj pritisak na Ministarstvo prosvete i Vladu da temu nasilja nad ženama i decom uvede u udžbenike i nastavne planove. Direktorka Centra Dušica Popadić navela je da je prvi mesec kampanje posvećen podizanju svesti o seksualnom nasilju, sledi nedelja prava žrtava, a da su urađeni spotovi za televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i radio.

Žrtve nasilja nisu spremne da javno govore o proživljenoj traumi strahujući od nerazumevanje sredine i stigmatizacije žrtve. Prema statističkim podacima Centra, od petoro seksualno zlostavljane dece četiri su devojčice, počnioci su u više od 90 odsto slučajeva muškarci, u skoro 80 odsto slučajeva to se desilo u porodici, a oko 37 odsto počinilaca su biološki očevi.

Uobičajeno je da počinioci ponovo zlostavljaju i imaju veliki broj žrtava, pokazalo je jedno istraživanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.