Izvor: B92, 05.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenovane romske kuće

Vrbas -- Pre nekoliko noći grupa lokalnih huligana upala je u romsko naselje u Zmajevu, selu vrbaške opštine, i kamenovala nekoliko kuća.

Romi koji žive u Zmajevu tvrde da su tokom poslednje dve godine u više navrata napadani. Do sukoba je došlo kada je grupa od deset, petnaest mladića došla u romsko naselje i počela da gađa kamenjem kuću Tomislava Jovanovića i njegovog brata.

Kaže da su huligani u jednom momentu uhvatili njegovog brata i počeli da ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vuku na put i da je jedna od kamenica pogodila i trogodišnje dete koje se nalazilo na pragu kuće.

"Nekih desetak, petnaestak momaka nas je napalo, lupali stakla na kući, udarali decu, gađali nas ciglama, palicama nekim, udarali stolicama, dok slučajno nije došla patrola policije i razbežali su se. Nismo smeli ni da spavamo celu noć, decu smo sklonili", kaže Tomislav Jovanović.

Sukobu je prethodila rasprava Između Tomislava i jednog od učesnika tuče koji je, kako tvrdi Tomislav, u nekoliko navrata dolazio u naselje i plašio i provociorao decu, ali i odrasle.

Tomislav kaže da je pokušao problem da reši pričom, ali da nije uspeo, te je došlo do fizičkog sukoba.

Napad huligana je prekinula policijska patrola, nakon čega je obavljen uviđaj, a dan kasnije su uzete i izjave od pojedinih učesnika napada, a nezvanično saznajemo da policija nastavlja rad na rasvetljavanju ovog slučaja.

Još uvek se ne zna kako će sukob biti okarakterisan, pa ni da li će se izgrednici teretiti za remećenje javnog reda i mira ili neko teže delo.

Tomislav tvrdi da je sličnih napada i provokacija bilo i ranije. On veruje da do toga dolazi zbog toga što lokalni huligani vide da oni koji su ranije pravili nerede nisu ozbiljnije kažnjeni, pa, verujući da ni oni neće snositi ozbiljnije posledice, kad se napiju dođu i prave probleme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.