Kamenovali policiju zbog sporne parcele u Novom Pazaru

Izvor: Blic, 04.Sep.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenovali policiju zbog sporne parcele u Novom Pazaru

Oko 1.000 pristalica Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, pokušalo je nešto posle 14 sati da se probije do mesta gde se u Novom Pazaru gradi vrtić, na zemljištu za koje tvrde da pripada toj zajednici, ali ih je policija u tome sprečila.

Demonstranti su bacali kamenje, a kako je preneo RTS, kamenovanje je trajalo oko tri minuta, pri čemu su povređena tri policajca i nekoliko pristalica IZ u Srbiji. Nakon toga, predstavnici Islamske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << apelovali na okupljene da ne izazivaju incident.

Protest je večeras završen, a njegovi učesnici su se potom su se okupili u dvorištu mešihata. Moguće je da će im se tamo obratiti neki od čelnika Islamske zajednice u Srbiji.

U Novom Pazaru je sada mirno, deblokirani su i putni pravci prema Raškoj, Sjenici i Tutinu.

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji blokirale su danas na 30 minuta sve putne pravce kod Novog Pazara, ali su ih posle razgovora s policijom odblokirali i saobraćaj se od popodne normalno odvija, prenosi Beta. Putevi su odblokirani pošto je sa demonstrantima pregovarao načelnik novopazarske policije Dragan Terzić.

Gradnja objekta se nastavlja, dok gradilište obezbeđuju jake bezbednosne snage, navodi Tanjug.

Sporni plac smatraju svojim i Islamska zajednica u Srbiji i Gradska uprava.

Za muslimane je u toku sveti mesec Ramazana i za manje od dva sata počinje iftar, vreme kada će oni moći da uzmu hranu i piće.



Zukorlić: Tenzije su posledica nepravde

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je večeras da su današnji događaji pokazali da su tenzije u Novom Pazaru i Sandžaku dovedene do usijanja, ocenjujući da je sve to posledica nepravde, diskriminacije i repersije nad Bošnjacima koja je proteklih dana intenzivirana.

"Do kulminacije nezadovoljstva dovelo je otimanje vakufske imovine i razaranje islamske veronauke", rekao je muftija Tanjugu.

Zukorlić je istakao da je u smirivanju situacije i posredovanju prema vlastima u Beogradu doprineo lider LDP Čedomir Jovanović.

Muftija kaže da je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović doprineo postizanju saglasnosti između vlasti u Beogradu i Islamske zajednice u Srbiji da je neophodno hitno otpočeti razgovore o svim otvorenim pitanjima i problemima u Sandžaku.

Velika greška režima je što je dopustio instrumentalizaciju policije Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu, a u sličnoj situaciji su i organi pravosuđa i tužilaštva, naveo je on.

Muftija kaže da je zadovoljan što su muslimani i prilikom ovog protesta pokazali visoku svest i odlučnost da, kako je rekao, brane svoje vrednosti i identitet, a da su prisutni imami uspeli da smire masu čime je izbegnuta eskalacija sukoba.

Zukorlić je izrazio žaljenje zbog toga što je neko iz tako velike mase zloupotrebio protest da uputi pretnju novinarki "Danasa" Slađani Novosel.

Dopisnica "Danasa", koja je pratila današnji protest, bila je prinuđena da napusti događaj zbog pretnji učesnika protesta.

Novoselova je skup pratila sa terase obližnje zgrade, a demonstranti su tražili od organizatora da je oteraju. Poruka je bila da bi novinarki najbolje bilo da napusti to mesto, što je ona i učinila.

Šaćirović: Čelnici IZus-a uspeli da smire vernike

Funkcioner IZuS-a Sead Šaćirović je za FoNet kazao da su čelnici Islamske zajednice uspeli da smire vernike, nakon čega su odblokirani putevi na izlazima iz grada.

"Dva imama su danas prilikom protesta povređena", dodao je Šaćirović.

Na pitanje da li je bilo telefonskih pregovora sa nekim u Beogradu, Šaćirović nije odgovorio, odnosno nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju.

Gradonačelnik: Pregovori propali jer je Gradska uprava vlasnik parcele

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je Tanjugu rekao da su pregovori koji su, kako je rekao, "bili ultimativni" propali, jer je Gradska uprava vlasnik parcele na kojoj se gradi obdanište.

On je pokazao spremnost da plac bude vraćen Islamskoj zajednici ukoliko sud odluči drugačije.

Gradonačelnik je podsetio da je Gradska uprava otkupila od Islamske zajednice pomenuti plac za nešto manje od 800.000 dinara pre više godina.

Mahmutović je ukazao da je u svemu najzanimljivije da je pripremu dokumentacije za realizaciju tog projekta, koji je odobren u NIP-u, pripremio muftijin šurak Emir Elfić koji je nedavno podneo ostavku na mesto pomoćnika gradonačelnika za infrastrukturu.

"Novi Pazar ima samo tri obdaništa na 12.700 dece. Samo u predškolskom uzrastu 1726 dece za koje treba da se obezbedi smeštaj. Fali nam još najmanje tri-četiri takva objekta i to će biti prioritet u zgradnji", ističe Mahmutović.

"Da je nešto bilo sporno u vezi sa tim zemljištem siguran sam da Elfić blagovremeno reagovao", tvrdi Muhamutović.

Objekat se, objasnio je on, gradi sredstvima Evropske investicione banke, a rok za izgradnju je 100 dana.

Mahmutović je uveren da pomenuti plan nema nikakve veze sa današnjim okupljanjem i protestom gradjana, već da je to samo povod za nastavak podizanja tenzija u gradu i da bi se, za eventualne neželjene dogadjaje, krivica prebacila na nekog drugog.

Ranije danas u mešihatu je zasedao Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji koji je saopštio da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije.

Povređena četiri policajca u sukobu sa demonstrantima

Do protesta pristalica IZuS-a je došlo zbog parcele na kojoj je Gradska uprava Novog Pazara nedavno počela gradnju obdaništa, a Islamska zajednica je zahtevala da se ti radovi obustave jer je to zemljište vakufska imovina (zadužbina).

Ranije danas četiri pripadnika policije su povređena u sukobu sa demonstrantima. Izveštač agencije Beta video je četvoricu povređenih policajaca kojima se pomoć ukazuje iz ambulantnih kola, na mestu incidenta.

Među demonstrantima nije bilo onih koji su se žalili na povrede. Predstavnici okupljenih razgovarali su i sa policijom, dok su demonstranti uzvikivali: "Rasime lopove", "Suljo lopove", "Rasime Srbine", "Suljo Srbine", kao i "Alah je najveći".

Protestu je prisustvovalo najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji, ali se muftija Muamer Zukorlić nije pojavio.

Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazio se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svetskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Tokom jučerašnje džume, najveće nedeljne molitve, u svim džamijama čitan je proglas kojim su građani pozivani da dođu u 13.30 na sporni plac u Petoj mesnoj zajednici za koji Islamska zajednica tvrdi da je vakufska imovina (zadužbina), a na kome je Gradska uprava nedavno započela gradnju obdaništa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.