Izvor: Blic, 12.Dec.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamberi: Problem ljudskih prava ostao isti

Predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Beljgzim Kamberi izjavio je danas da se ove godine situacija sa poštovanjem ljudskih prava na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe nije mnogo promenila u odnosu na 2015, odnosno da može da se kaže da je bila mirna godina, ali da nema napretka.

Kamberi je za agenciju Beta rekao da su u poštovanju ljudskih prava u Preševu, Bujanovcu i Medveđi ostali isti problemi ka 2015. godine, i da nije bilo napretka u najkritičnijim oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što su obrazovanje, socijalna pitanja i uključivanje predstavnika manjina u rad regionalnih i republičkih institucija.

-Smatramo da u 2016. nije bilo suštinske promene situacije, stanje je isto kao prethodnih godina a jedino što se pojavilo kao novi problem je pasivizacija boravišta za Albance koji žive u opštini Medveđa, odakle imamo dosta takvih pritužbi- kazao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, integracija manjina u regionalne i organe Republike je "katastrofalno" i ima mnogo institucija u kojima nije zaposlen nijedan Albanac.

-Imamo slučaj različitih inspekcija u Preševu u kojima nema nijednog Albanca, takav je slučaj sa mnogim regionalnim ili republičkim institucijama, dok u isto vreme u lokalnim organima nema Roma- rekao je Kamberi i dodao da može da se kaže da u opštini Preševo postoji i diskriminacija žena, budući da su one, po zvaničnim podacima, 90 odsto nezaposlenih.

To je direktna diskriminacija. Ima i situacija koje nisu karakteristične samo za jug Srbije, a to je da su se ljudi u proteklom periodu Odboru za ljudska prava žalili i na to što im državna preduzeća nisu uplaćivala staž-, kazao je Kamberi.

On je rekao da u proteklih godinu dana Odbor za ljudska prava u Preševu nije zabeležio slučajeve nasilja policije ili vojske prema građanima, kao i da nije bilo žalbi vezanih za sudske postupke.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ljudska prava bez napretka u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Izvor: EurActiv Srbija, 13.Dec.2016, 11:35

Predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Beljgzim Kamberi izjavio je 12. decembra da se ove godine situacija sa poštovanjem ljudskih prava na prostoru Preševa, Bujanovca i Medvedje nije mnogo promenila u odnosu na 2015, odnosno da može da se kaže da je bila mirna godina, ali da nema napretka....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.