Kaluđer gajio marihuanu

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaluđer gajio marihuanu

Monah Jovan (Bratislav) Stamenković (33) iz manastira Svete trojice uhapšen zbog posedovanja 206 grama marihuane i 550 tableta „tramadola” („trodona”)

Čačak – Kaluđer Jovan, svetovno Bratislav Stamenković (33) iz Kovina, do 27. decembra prošle godine sabrat manastira Svete trojice na padinama Ovčara kod Čačka, uhapšen je 16. januara zbog posedovanja narkotika i juče po podne saslušan u Okružnom sudu u Čačku. Protiv ovog monaha otvorena je istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sudija Branislav Stanić odredio mu je pritvor do 30 dana, s mogućnošću produženja, tereteći ovo duhovno lice za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246, stav 1 KZS.

Stamenković je dao iskaz u prisustvu dvojice branilaca i nije osporio da narkotici pripadaju njemu i da ih je koristio. U nastavku istrage biće utvrđeno da li je drogu i davao ili delio sa nekim. Sudija Stanić saopštio je da je okrivljeni Stamenković, pre dolaska u manastir, tri puta osuđivan i to zbog krađe, prevare i falsifikovanja novca.

Kaluđer je rodom iz Leskovca, završio je srednju poljoprivrednu školu i u manastir na Ovčaru došao 27. oktobra 2003. godine iz Kovina, gde mu žive roditelji. U Svetoj trojici iskušavao se sve do 14. aprila prošle godine, kad se zamonašio i dobio monaško ime Jovan.

Kaluđer je u iskazu naveo da je marta prošle godine, na imanju „Srbijašuma” van manastirskog poseda, zasejao desetak semenki indijske konoplje, ranije nabavljenih. Tvrdi da je u oktobru našao samo dve biljke, obrao njihove listove i cvetove, osušio i dobio oko 300 grama marihuane.

Međutim, 27. decembra prošle godine napustio je Svetu trojicu i preselio se u ženski manastir Uspenije u Međuvršju, takođe u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Odatle se raspitivao o bogomolji koja bi ga primila i 12. januara prešao u manastir Uvac u užičkom kraju. Tu je boravio kao gost, ali su ga 16. januara pretresli inspektori policije i među njegovim stvarima pronašli 206 grama marihuane i 550 tableta „tramadola” („trodona”).

U odbrani je naveo da je pomenuti lek, koji je na listi opojnih droga, kupio od neznanca u Leskovcu, aprila prošle godine, plativši 10.000 dinara za 600 kapsula. Lek je kasnije uzimao jer se, navodno, imao bol u mišićima, dok je marihuanu, prema sopstvenom iskazu, uživao takođe sam.

Dok je Stamenković saslušavan, u holu suda sedele su dve žene, od kojih je jedna sestra okrivljenog, ali nije želela da razgovara za novine.

U toku jučerašnjeg dana razgovarali smo sa Tomislavom Milinkovićem, sekretarom Žičke eparhije sa sedištem u Kraljevu, i on nam je rekao da nije upoznat sa ovim slučajem.

G. Otašević

[objavljeno: 19/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.