Izvor: B92, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaštititi srce

Beograd -- U poslednjih 15 godina od bolesti srca i krvnih sudova umre svaki drugi stanovnik Srbije. Prema ovoj statistici, samo je u Rusiji lošija situacija.

Zbog loših navika, sve više mladih osoba doživljava srčani udar. Zabeleženo je da je mladić od 20 godina doživeo infarkt. Prevencijom i primenom novih hiruška metoda moguće je smanjiti ovako visoku stopu smrtnosti.

Od bolesti srca i krvnih sudova najčešće obolevaju osobe koje puše, piju, nezdravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se hrane ili su pod stalnim stresom.

Međutim, doktor fizičke kulture Vesko Drašković smatra da je nekretanje, odnosno manjak fizičke aktivnosti, glavni uzrok ovih bolesti.

"Hipotenzija, nekretanje i posledica konzumiranja rizikofaktora, normalno da narušava zdravlje, nije to samo što će se narušiti zdravlje nego opada vitalnost populacije, vitalnost stručnjaka, a to se sad prenosi i na decu", kaže Vesko Drašković.

On dodaje da deca sazrevaju u tom hipokinetičkom sindromu.

"Danak koji već hipokinetički sindrom uzima jesto ovo što nam se dešava i deformiteti i oboljenja kod dece i maloletna delinkvencija prešla je u kriminal", rekao je on.

Iako je prevencija najbolji lek, stopu smrtnosti moguće je smanjiti čak deset puta primenom nove metode operacija koronarnog bajpasa bez korišćenja vantelesnog krvotoka.

Ovu metodu je drugi u Evropi i pre američkih stučnjaka primenio kardiohirurg Saša Kačar na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Prednosti ove metode su brojne, rizik za pacijenta je nizak i oporavak traje kraće.

"Ono što je novo je da je primenjiva kod pacijenata koji ranije nisu mogli biti operisani, bilo da se radilo o izraženoj aterosklerotskoj bolesti glave, znači pacijenti sa šlogom, sa oboljenjima karotidnih arterija, sa teškim bubreznim slabostima", kaže kardiohirurg Saša Kačar.

Petnaest godina u Srbiji se ugrađuje stent, odnosno metalna opruga koja proširuje krvni sud.

Zahvaljući razvoju medicine, poslednjih godina moguće je ugraditi i stent sa lekom, ali kardiolog na Vojnomedicinskoj akademiji Zdravko Mijailović ovu vrstu stenta preporučuje samo određenim pacijentima, kao što su dijabetičari ili prethodno operisani bolesnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.