Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako vratiti oduzeto

Beograd -- Kompleks Beogradske industrije piva u Skadarliji, atraktivan prostor u centru Beograda, treba da dobije novog vlasnika.

Pivaru, koja će biti prodata na licitaciji 16. novembra, izgradila je porodica Bajloni pre Drugog svetskog rata, ali im je potom konfiskovana. Milica Bajloni Ignjati jedan je od naslednika.

Svi kojima je oduzeta imovina treba da je prijave do kraja juna 2006, ali imovina porodice Bajloni već se prodaje. "Dok ja skupljam dokumentaciju i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << angažujem ljude jer treba ići u Požarevac, Smederevo, ne znam gde, za to vreme se prodaje. Svi zajedno smo rešili da branimo čast svoje porodice jer se ona sadašnjim gestom prodaje ponovo kalja", kaže Milica Bajloni Ignjati.

Ona je jedna od 30.000 građana Srbije kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina. Mile Antić iz Mreže za restituciju kaže da se pravi nova nepravda kada se prodaje imovina koja je pre Drugog svetskog rata bila privatna. "Ne postoji razlog da ona ne bude vraćena starim vlasnicima, bar u slučajevima gde je vlasnik država. Danas u slučaju vraćanja imovine porodici Bajloni ne postoji nikakva obaveza građana Srbije, niti će ih to bilo šta koštati. Sutra, ako to bude preprodato, ako neko izvuče neku korist iz svega toga, ceo teret te obevaze će pasti na leđa građana Srbije", kaže on.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić smatra da je postojeći zakon o privatizaciji nepravedan, ali kaže da prodaja BIP-a ne može biti zaustavljena, već da porodici Bajloni može biti ponuđena novčana nadoknada. Ipak, Milica Bajloni Ignjati smatra da njena porodica treba da dobije imovinu, a ne nadoknadu, dok Parivodić kaže da ne može sve biti vraćeno jer su se neka preduzeća veoma razvila posle Drugog svetskog rata, ali da bi zakon trebalo da predvidi da bude vraćen minimum 15 odsto sadašnje vrednosti.

Privatizacija državne svojine bitan je uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali isto toliko je važno doneti i sprovesti zakon o denacionalizaciji. I prethodna i sadašnja Vlada, međutim, ukazuju na to da država sada nema novca za obeštećenje starih vlasnika jer ne može sva imovina biti fizički vraćena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.