Izvor: B92, 10.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su vazduhoplovci sprečili Arkana da osvoji Batajnicu

Beograd -- Kada je u prvoj polovini 1992, Slobodan Milošević inicirao aferu Opera kako bi se rešio dela JNA koji mu je smetao u daljim ratnim planovima, nije ni slutio da će, 11 godina kasnije, protiv njega svedočiti nekadašnji prvi čovek KOS-a Aleksandar Vasiljević.

Načelnik odeljenja bezbednosti RV i PVO do marta 1992, Slobodan Rakočević, oficir za kojeg se navodi da je odgovoran za mrežu Labrador, takodje je pominjan u procesu protiv Slobodana Miloševića, i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u iskazima svedoka optužbe Mustafe Čandića, nekadašnjeg oficira kontraobaveštajne službe JNA.

Ocenjujući Čandićevo svedočenje, Slobodan Rakočević u razgovoru za Radio B92 objašnjava zašto je organizacija Opera, sa sedištem u Zemunu, stvorena baš pri ratnom vazduhoplovstvu: "Zašto je to formirano u vazduhoplovstvu? Zato što nismo imali snaga i sredstava ni mogućnosti. Drugo, što niko nije bio spreman da kaže neke istine. Treće, naša obaveza je bila zato što je u vazduhoplovstvu bilo, recimo, kada su nas oterali petog marta, 52% pilota nesrpske nacionalnosti, a to znači svi sa prostora Slovenije, Hrvatske došli su ovde i njima je saopšteno: vi ste strani državljani, od sutra ne dolazite na posao. Ja tek kada sam sada vidio kakve su stvari bile u kopnenoj vojsci, da je kod nas nezamislivo bilo da rade ono što su radili. Na primer Arkan je pokušao u Batajnici i tako dalje, oni su ga premlatili".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.