Izvor: RTS, 13.Avg.2021, 18:48

Kako su vatrogasci menjali taktiku da dobiju bitku sa vatrom u kineskom tržnom centru

Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu je lokalizovan. Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da ne postoji potencijalna opasnost od eksplozije plinskih boca. Radimo punom parom, treba prevrnuti 4.000 kvadrata kompeltno do poslednjeg dela i ugasiti požar tamo gde voda ne može da dopre, istakao je Majstorović.
Dimi se još uvek iz izgorenog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu. Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << požar, koji je izbio sinoć, progutao je objekat od 4.000 kvadratnih metara.

Vlasnici lokala i članovi njihovih porodica ulazili su u vatru spasavali stvari, sami gasili. Više od deset sati vatrogasci su se borili da zaustave širenje vatre na novu zgradu tržnog centra i okolne objekte. 
Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da su požari u Beogradu svakodnevica u povećanom broju u odnosu na prethodni period, uglavnom zbog toplog vremena.
Prema njegovim rečima, u svakom delu godine se može desiti požar, kao sinoć na Novom Beogradu.
Kaže da je sinoć bilo 127 vatrogasaca angažovanih na intervenciji na Novom Beogradu a paralelno su imali još pet intervencija gde su morali da angažuju dodatne snage.
Ukazuje da sugađani povedu računa o paljenju vatre na otvorenom prostoru.
Šta se dešava u kineskom tržnom centru"Požar je lokalizovan u 4.30, sve delove u kojima su bile plinske boce smo prekontrolisali, jedan deo smo mi izneli, jedan deo vlasnici objekta", istakao je Majstorović.
Podvlači da ne postoji potencijalna opasnost od eksplozije plinskih boca.
"Ljudima smeta dim. Tamo radimo punom parom, treba prevrnuti 4.000 kvadrata kompeltno do poslednjeg dela i ugasiti požar tamo gde voda ne može da dopre", istakao je on.
Šta je problem pri gašenjuMajstorović je rekao da su problem organske materije, plastika, koja gori velikom snagom i samo skladište je bilo takvo da je svaki milimetar zapremine iskoršćen za materijal koji se prodaje.
"Naša taktika ulaska preko krova presecanjem krovne konstrukcije nije urodila plodom - po isecanju krova smo dolazili do toga da imamo takvu količinu robe da nije moglo da se priđe donjim delovima, menjali smo taktitu u zavisnosti kako se požar razvija. Moramo biti prilagodljivi, svaka situacija mora se rešavati na nov način", kaže on.
Pormenom taktike, spasili smo deo objekta koji je nov, ispričao je Majstorović.
Osim dima, sporadično i plamen može da se pojavi kada se podigne deo konstrukcije krova koja se urušila - može doći do ulaska kiseonika koji će uzrokovati manju količinu vatre, istakao je Majstorović dodajući da se sve rešava na licu mesta.
Podvig vatrogasaca na Eviji Naši vatrogasci pomagali su u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a sada su u Grčkoj. Komandant helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić rekao je da je ta jedinica danas ponovo gasila požar na Eviji koji je lokalizovan i nema opasnosti od daljeg širenja.
Majstorović je rekao da su u poslednje vreme vatrogasci Srbije na raspolaganju većem delu Evrope.
"Uvek ponudimo pomoć gde je potrebno. Ovog puta smo u Grčkoj sa ekipom od 37 ljudi. Mi treba da budemo ponosni na te momke, na to kakav su posao uradili. Svakim odlaskom na teren stičemo nova iskustva. Vatrogasac biti - to je zanat, uči nas kako da budemo uspešniji", istakao je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda.
Broj intervencija zavisi od vremnskih prilika, ako je kišna godina smanjen je broj intervencija, manje je požara na otovrenom prostoru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.