Kako se zaštititi od zlonamernih korisnika interneta

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od zlonamernih korisnika interneta

Pre pola veka u Kaliforniji je poslata prva elektronska poruka. Internet je doneo velike prednosti, ali i opasnosti. Digitalna i onlajn bezbednost prepliće se sa fizičkom bezbednošću i integritetom. Republički tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da su deca najugroženiji deo populacije na internetu.
Šteta od sajber kriminala u svetu iznosi 500 milijardi dolara na godišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou.

Srbija često dobija priznanja za napore, koje čini u borbi protiv visokotehnoloskog kriminala.
Republički tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da se i u Srbiji primećuje porast krivičnih dela koji za svoju osnovu imaju traženje ekonomske dobiti.
"Državni organi Republike Srbije ulažu maksimalne napore da se ovakva vrsta izvršenja krivičnih dela suzbije i u tome imamo određene uspehe koji su često značajni i na međunarodnom planu", kaže Stamenković.
Ističe da je uvek potrebno razgovarati sa građanima i probuditi svest da internet nosi opasnosti i da je potrebno biti oprezan pri njegovom korišćenju, kako u privatne, tako i u poslovne svrhe.
Stamenković kaže da se na zamke nailazi, pre svega, pri korišćenju društvenih mreža.
"Preko 78 odsto populacije u Srbiji koristi računare i internet, a podaci govore da 50 odsto svih internet korisnika u našoj zemlji koristi i društvene mreže", ističe Stamenković.
"Deca najugroženija" 
Branko Stamenković naglašava da su deca najugroženiji deo populacije na internetu.
"Najmlađi često ne razumeju koje su opasnosti na internetu i ne znaju da ga koriste i osobe koje nisu dobronamerne i koje žele da ostvare kontakt sa maloletnim osobama radi izvršenja krivičnih dela protiv polnih sloboda", upozorava Stamenković.
Ističe da se uglavnom radi o devojčicama, ali da ima i dečaka sa kojima takozvani "seksualni predatori" pokušavaju da ostvare kontakt i da ih nagovore na sastanak u realnom svetu.
"U takvim situacijama momentalno i veoma rigorozno reagujemo, ali potrebna nam je saradnja sa roditeljima bez koje nema uspeha. Oni moraju imati uvid u komunikaciju koju njihova deca uspostavljaju na internetu", kaže Branko Stamenković.
Naglašava da građani moraju biti svesni da postoji sudska zaštita odnosa na internetu i da treba da se raspitaju koja su njihova prava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.