Kako se rashladiti - klimom, vodom?

Izvor: B92, 15.Jul.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se rashladiti - klimom, vodom?

Beograd -- Tropske vrućine i danas vladaju Srbijom. Do 14 časova najtoplije je bilo u Kragujevcu i Velikom Gradištu, gde je izmereno 36, u Beogradu 35 stepeni Celzijusa.

Hitna pomoć je do dva po podne na području Beograda obavila sto intervencija, od kojih 45 na javnom mestu.

Zbog vrućine je bilo i padanja ljudi na ulici i drugim javnim mestima, dogodila su se i dva saobraćajna udesa i jedan pad sa visine, izjavio je načelnik smene Hitne pomoći Željko Baćević. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Beograđani su tokom proteklih sedam tropskih dana svakodnevno trošili duplo više vode nego obično, dok je potrošnja struje premašila prošlogodišnji rekord.

Prognozirana temperatura u Srbiji za 15. jul je do 39 stepeni, a meteorolozi za kasno posle podne i uveče najavljuju osveženje.

Ovo leto još nije najtoplije

Temperature vazduha u Srbiji u proteklih osam dana više su od šest do 11 stepeni u poređenju sa onim izmerenim prethodnih godina, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako su objasnili, maksimalna dnevna temperatura veća je od 30 stepeni Celzijusovih na svim mernim stanicama, sem u planinskim, i ako potraje još nekoliko dana, može biti alarmantno.

Prema podacima RHMZ-a temperaturni rekorder je Smederevska Palanka. Taj grad je sa 38,7 stepeni Celzijusa izmerenih 11. jula najtopliji grad u Srbiji ovog leta.

Najviše temperature ikad u Srbiji, zabeležene su 24. jula 2007. godine i to takođe u Smederevskoj Palanci - 44,9 stepeni, u Zaječaru - 44,7 i Ćupriji - 44,6. Tog dana na više od 50 odsto mernih stanica zabeležene su temperature veće od 40 stepeni.

U Kraljevu su, na primer, 22. jula 1939. izmerena 44,3 stepena, dodaju u Zavodu.

Meteorolog Zavoda Nedeljko Todorović kaže da u Beogradu ovo leto još nije najtoplije u poređenju s prethodnih stotinak godina.

"Toplih perioda ima svakog leta, a najtoplije je bilo 2003. godine. Te godine je već 30. aprila zabeležena temperatura od 30 stepeni Celzijusovih, a topli dani su potrajali do septembra", kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima, leto 2007. godine je takođe bilo veoma toplo i tada je zabeležena najviša temperatura u Beogradu ikad, odnosno 24. jula je iznosila 43,6 stepeni.

Rekordna potrošnja struje i vode

Ovih dana EPS saopštava da je u Srbiji zabeležena rekordna potrošnja struje i to kako objašnjavaju, zbog velikog broja klima-uređaja koji se koriste. Takođe i Beogradski vodovod upozorava da je potrošnja vode iznad uobičajenog proseka u letnjim mesecima.

Beograđani su tokom proteklih sedam tropskih dana svakodnevno trošili dvaput više vode nego obično, dok je potrošnja struje premašila prošlogodišnji rekord.

U centralnim gradskim opštinama trošilo se oko 330 litara vode po stanovniku, dok je u prigradskim naseljima potrošnja dostigla čak 600 litara po čoveku, kažu u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Prosečna potrošnja po stanovniku inače je oko 200 litara.

Rekordnu potrošnju Beogradski vodovod je zabeležio 9. jula i ona je iznosila 602.000 kubnih metara.

Elektrodistribucija Beograd je zabeležila rekordnu potrošnju 11. jula sa 20.322, 5 MWh i time su Beograđani nadmašili potrošnju iz najtoplijeg dana prošle godine.

Potrošnja struje najveća je u večernjim časovima od 21 do 21.30 sati.

U Nišu je na preporuku zamenice gradonačelnika Niša Nanje Markovič niško javno-komunalno preduzeće postavilo 11 cisterni sa vodom širom grada kako bi građani imali gde da se osveže.

Cisterne je na korišćenje ustupila niška organizacija Crvenog krsta.

Nišlije poslednjih dana žeđ potpuno bezbedno mogu da ublaže i na javnim česmama, na ukupno njih šest je voda potpuno istog kvaliteta kao i ona koju Nišlije koriste u svojim domovina.

Saharska vrelina na Balkanu

Talas tropskih vrućina zahvatio je Balkan i odneo prvu žrtvu, i to u Bosni.

U četvrtak je u BIH jedna žena preminula dok je u urgentnom centru tražila pomoć. Agencija AP prenosi da je to prva potvrđena smrtna žrtva vrućine.

Dragoljub Đurić, lekar u bolnici u Modriči, rekao je da je hitna pomoć pretrpana ljudima sa teškoćama zbog vrućine i da se jedna žena onesvestila, a potom i umrla.

U BIH je u četvrtak temperatura porasla na čak 45 stepeni Celzijusa i asfalt se topio u Mostaru.

Ministarstvo zdravlja BIH je pozvalo građane da ne izlaze napolje od 11 do 17 sati. Jasmina Hanjalić, lekar hitne pomoći u Sarajevu, izjavila je da su pomoć tražili i građevinski radnici.

AP prenosi i da se u Rumuniji zbog vrućine onesvestio ambasador Francuske u toj zemlji dok je držao govor na prijemu povodom proslave državnog praznika Francuske, Dana Bastilje, 14. jula.

Dok je ambasador padao, uspeo je da ga prihvati premijer Rumunije Emil Bok. Temperatura u Bukureštu je tada bila 35 stepeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.