Izvor: B92, 30.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se praznuje u Srbiji

Beograd -- Međunarodni praznik rada se, prema odluci Ministarstva za rad, u Srbiji praznuje 1. i 2. maja, ostali dani ove nedelje su radni.

Međutim, kako je 1. maj utorak, mnoge firme su odlučile da ne rade ni u ponedeljak, 30. aprila, pa njihovi zaposleni imaju pet slobodnih dana u nizu. Mnogi te dane koriste da odu na put, a ekonomski stručnjaci ocenjuju da umeće spajanja praznika nije novo.

Radnici mnogih preduzeća u Srbiji će zahvaljujući spajanju vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa utorkom i sredom ove godine za praznik rada, umesto dva uobičajena slobodna dana, dobiti mini odmor. Mnogi su to vreme iskoristili za put, a prema rečima Dragana Savića iz Beogradske autobuske stanice, najveće gužve bile su u petak i subotu.

"U petak je bilo 810 polazaka, od toga 77 vanrednih. U subotu je bio 721 polazak, 40 vanrednih. Najveći broj putnika su bili studenti i učenici koji danas ne idu u školu i oni ljudi koji danas ne rade. Očekujemo da će se vratiti u sredu 2. maja, na kraju praznika", kaže on.

Talenat za spajanje slobodnih dana, prema rečima direktora Centra za slobodno tržište Miroslava Prokopijevića, nije novost. On objašnjava da za razliku od nekadašnje Jugoslavije, današnja Srbija ima malo praznika, ali da ih lepo koristi.

"Za mnoge firme spajanje i nije veliki problem iz prostog razloga što je za jedan broj firmi bolje da spoje dane, nego da rade i prave gubitak. Druge firme nemaju nikakvu ozbiljnu konkurenciju, pa sve ono što izgube tih dana, kada ne rade, mogu da nadoknade. Treće imaju neke službe koje rade, a svi ostali se rasprše. U načelu, što su firme bliže privatnom delu spektra, one teže da imaju manje praznika, a što su bliže državnom, teže da spajanja budu što je moguće veća", kaže on.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na radnike iz Čikaga koji su 1. maja pre 131 godinu stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada. Praznik se u razvijenim zemljama koristi za organizovan izlazak na ulice i upoznavanje javnosti s problemima zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.