Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se ponašati na fakultetu

Beograd -- BU kodeksom regulisao ponašanje profesora, nedostaje kodeks za studente.

Univerzitet u Beogradu nedavno je usvojio kodeks profesionalne etike, koji propisuje etički prihvatljivo i profesionalno ponašanje profesora i drugih zaposlenih na beogradskim fakultetima. Propis koji bi regulisao ponašanje studenata još ne postoji, iako za to postoji dovoljno povoda.

Etički Kodeks profesionalnog ponašanja profesora donet je posle brojnih žalbi studenata na vređanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i omalovažavanje od strane profesora. Ovim kodeksom se popisuje etički prihvatljivo ponašanje svih zaposlenih na fakultetima - dužni su da poštuju ličnost studenta, da se bore protiv svih vidova korupcije i da je prijave, da ne zloupotrebljavaju akademski autoritet radi ostvarivanja ličnih, porodičnih ili političkih interesa. Predsednik Saveza studenata Goran Minić izjavio je za B92 da je dobro što je ovakav kodeks donet, ali da je greška što ne propisuje sanksije za profesore.

"Samo donošenje kodeksa definiše neko ponašanje profesora na samim fakultetima, da li je to ponšanje prema institucijama, prema studentima, prema svojim kolegama, ali kodeks je takav, odnosno Odbor za profesionalnu etiku je takav da on ne propisuje neke kaznene mere, odnosno sankcije za profesore, dakle ne propisuje nešto osim osude i javne opomene, nešto što će profesora na najbolji način ograničiti da ne radi neke stvari koje je do sada radio", kaže Minić.

Govoreći o uvredama koje profesori upućuju svojim koleginicama, jedna studentkinja je citirala svog profesora koji je njeno oblačenje prokomentarisao rečima – "Niste došli da radite ispred fakulteta, već na fakultetu". Posle donošenja etičkog kodeksa profesori će morati da paze kako i šta komentarišu, ali će studentkinje i dalje moći da se oblače provokativno, jer ne postoji kodeks koji bi to regulisao.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Jelena Đorđević objasnila je za B92 da se profesori svakodnevno susreću sa neprimerenim ponašanjem studenata, sa mućkanjem, bahatošću i nevaspitanjem. Ona kaže da bi kodeks svakako trebalo usvojiti, ali i propisati sankcije u slučaju nepoštovanja.

"Mi živimo još uvek u jednom populističkom stanju gde profesori i institucije univerziteta vole da se udvaraju studentima, pa verovatno je to razlog zbog čega nije donet takav kodeks. Mislim a je on neophodan, pogotovu što je društvo izgubilo repere. Treba da se uvede red, neki kodeks koji će upraviti te mlade ljude ne samo u okviru univerziteta, nego i sutra na poslu i u porodici. Mislim da je strašno važno uvesti najstrožije sankcije kako je to na Zapadu", kaže Đorđević.

Goran Minić objašnjava da Savez studenata još uvek ne razmišlja o predlogu kodeksa za etičko ponašanje studenata, ali da donošenje takvog pravilnika treba inicirati.

"Trebalo bi, ako bi se to u nekom budućem periodu radilo, trebale bi da postoje neke forme načina oblačenja studenata, načina dolaženja, pohađanja nastave, i naravno nekog opšteg načina ponašanja na nastavi, na fakultetima i nivou celog univerziteta, u svim telima. To je jedna dobra ideja, koju u svakom slučaju treba inicirati na nivou celog univerziteta", kaže Minić.

Ponašanje profesora i studenata propisani su na mnogim visokoškolskim ustanovama u regionu i svetu. Osim podrazumevanog pristojnog ponašanja i poštovanja profesora, kodeksima se između ostalih propisuje i pristojno oblačenje studenata - ženske osobe tako moraju da se obuku nenapadno i neprovokativno, a muškarci moraju da dolaze obrijani i uredni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.