Kako se izboriti s piraterijom u 21. veku

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se izboriti s piraterijom u 21. veku

Zavod za intelektualnu svojinu proslavio je 99. rođendan. Od nastanka ta institucija suočavala se s brojnim izazovima, a veliki jubilej trebalo bi da dočeka potpuno digitalizovana, kaže direktor. Najkreativnijima dodeljene su nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.
Mašinu za upravljanje, Uroš Tunjanin, unapredio je 3D kamerama i time je na tržište 37 zemalja izvezao najsavremeniju pametnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mašinu 4. generacije. Pored nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, patent je zaštićen u devet zemalja, a očekuje i priznanje SAD.

"Reč je o pronalasku koji je postojeću mašinu za savijanje značajno tehnološki unapredio i uz pomoć 3D kamera i veštačke inteligencije omogućio automatsko kontrolisano upravljanje procesom savijanja, čime je obezbedio preciznost savijanja profila i bezbednost samog procesa na mašini", kaže Uroš Turanjanin, pobednik u kategoriji za pronalazača.
Bezbednost i zaštita intelektualne svojine – među najvećim su izazovima 21. veka. Piraterija i krivotvorenje u kreativnoj industriji, u kojoj u našoj zemlji radi više od 110 hiljada ljudi, nanose veliku štetu privredi. Ideje kako da se zaštita unapredi Uroš Ćamilović pretočio je u monografiju.
"Npr. veštačka inteligencija, imate je na telefonu – da li je vaše nešto što ste napravili zahvaljujući njoj ili autor veštačke inteligencije ili sama veštačka inteligencija. Glavna tema je kako ceo taj digitalni svet koji nam je doašo zadnjih 20 godina transformiše jedan set pravila koja su uspostavljena mnogo ranije i koja treba da se adaptiraju", ističe prof. Uroš Ćamilović, pobednik u kategoriji za autora.
Pravila naše zemlje, kaže direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, idu u korak s evropskim. Ali, posla još ima.
"Pre svega donošenje novog Zakona o žigovima, o autorskim i srodnim pravima, koji će biti usaglašen sa svim preostalim evropskim regulativama. Potrebno je što pre, što pre napraviti stragtegiju sprečavanja nelegalnog kopiranja knjiga i udžbenika po fotokopirnicama i raditi na tom poslu zajedno sa nosiocima prava", navodi Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu.
Svake godine u Srbiji se zaštiti oko 200 novih patenata. Inovacije prijavljuju kompanije i pojedinci, a najviše pronalazaka je iz oblasti elektrotehnike, poljoprivrede, medicine i građevinarstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.