Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se boriti protiv kancera

Beograd -- Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 30.000 osoba, a svaki peti stanovnik umre zbog neke vrste kancera.

Uprkos mnogim obolelima, stručnjaci prognoziraju da će u narednih 20 godina, kao posledica starenja stanovništva i visoke učestalosti faktora rizika, broj novih slučajeva malignih bolesti biti skoro dupliran. Srbiji su potrebni skrining programi za rano otkrivanje raka, koji bi bili deo obaveznih pregleda koji se obavljaju tokom posete lekarima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Od karcinoma pluća već nekoliko decenija najviše oboljevaju muškarci, a ako duvan bude i dalje korišćen u velikim količinama, rak pluća će ostati vodeće oboljenje kod muškaraca. Pored te vrste raka, muškarci u Srbiji najčešće boluju i umiru od raka prostate i raka debelog creva.

Ana Jovićević-Bekić, načelnica Epidemiologije u Institutu za onkologiju i radiologiju, kaže da je, kada je reč o ženama, u svetu primećeno da karcinom pluća počinje da se približava čelnom mestu, ali u Srbiji je još dominantan karcinom dojke. Slede karcinomi debelog creva, grlića materice i pluća.

Prema mišljenju stručnjaka, faktori rizika za nastanak raka mogu se podeliti u sedam grupa. U prvu grupu spada nasleđe, usled kog do bolasti dolazi u pet do 10 odsto slučajeva. Slede hormonski poremećaji, pa metabolički procesi u organizmu, koji su u sprezi s načinom ishrane, fizičkom aktivnošću i stresom.

Četvrtoj grupi pripada imunitet, koji se u prvoj godini života gradi unošenjem majčinog mleka, a kasnije stiče u kontaktu sa sredinom. Peti faktor je proces starenja, koji je još velika nepoznanica.

Slede loše navike, a to su pušenje, gojaznost i stres. U sedmu grupu spadaju kancerogene materije iz sredine, hemijski elementi i jedinjenja iz vazduha, vode i zemljišta. Ti faktori u 90 odsto slučajeva dovode do pojave malignih bolesti.

Ana Jovićević-Bekić kaže da trend rasta broja malignih oboljenja može biti zaustavljen samo ako počne sprovođenje programa intenzivne prevencije jer je svaki malignitet izlečiv ako se na vreme otkrije.

"Na prvom mestu je prevencija pušenja. Dogod budemo imali mnogo pušača, broj obolelih će rasti. Dok ne počnemo da sprovodimo programe za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva, smatra se da će stalno rasti broj obolelih i umrlih od malignih tumora", kaže ona.

"Pri tom ne treba čekati da se simptomi i znaci bolesti pojave jer upravo za navedene tumore postoje metode preventive ili metode za rano otkrivanje kojima se mogu otkriti bolesti pre no što se ispolje klinički", kaže Ana Jovićević-Bekić.

Najbolja preventiva kod raka pluća je ostaviti duvan jer je, prema procenama stručnjaka, 90 odsto slučajeva oboljevanja od raka pluća izazvano pušenjem.

Kada je reč o raku dojke, treba raditi redovne preglede i samopregled, a ono što je najbitnije kod žena između 50 i 70 godina - mamografski pregledi svake dve godine.

Za rak grlića materice i rak debelog creva postoje testovi kojima se može otkriti bolest u vrlo ranoj fazi, kad nema simptoma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.