Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sačuvati kupljeni stan

Beograd -- 49 beogradskih porodica i firme Stankom i Sumiks u sukobu su oko toga čiji su novoizgrađeni stanovi i ko šta nije platio.

Te porodice su stanove kupile u ulici Arčibalda Rajsa u Beogradu, ali su i dalje primorane da danonoćno čuvaju stanove koje su legalno kupili od građevinske firme Sumiks. Oni su se u zgradu na Čukarici uselili pre tri dana, iako je u tome pokušalo da ih spreči obezbeđenje firme Stankom, koja je zajedno sa Sumiksom gradila tu zgradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Stankomu tvrde da njihovi partneri nisu vlasnici stanova koje su prodavali jer nisu izmirili obaveze za naknadu zemljišta u Direkciji za građevinsko zemljište, od oko 50 miliona dinara. Protiv vlasnika firme Sumiks i kupaca stanova podnete su krivične prijave.

Marica Hadžibabić slavi Svetog Nikolu, ali hranu i kafu za goste priprema na podu stana za koji je beogradskoj firmi Sumiks platila 60.000 evra. Obezbeđenje firme Stankom nije je sprečilo da se, zajedno sa ostalim komšijama, useli u zgradu, kaže ona.

"Ja sam rekla, ja odavde neću nigde. Evo prozor, skačem kroz prozor. To smo kupili za ćerku koja živi ovde privatno i plaća 350 evra sa detetom i ne smem da joj to uvalim. Čekam da se smiri ovo, malo da stane i da vidimo", kaže Marica Hadžibabić.

Kupci stanova u Arčibalda Rajsa imaju ugovore o kupoprodaji koje su overili u sudu. Ipak, Aleksandar Mihajlović, zamenik predsednika poslovnog sistema Stankom, kaže da su oni obmanuti jer stanovi nisu u vlasništvu firme od koje su ih kupili.

On tvrdi da je pri sklapanju posla o gradnji tih stanova vlasnik Sumiksa Stankomu dao lažne bankarske garancije, zbog čega su ga tužili.

"Čovek je klasičan kriminalac, koji ima krivičnih prijava ne znam koliko, pogledajte šta je radio u poslednje dve godine, ja to ne znam", kaže on.

"To je klasična prevara, pored toga što je prevario te ljude, to je i pokušaj iznude prema našoj firmi. Mi smo imali pretnje smrću, to je prijavljeno policiji, ljudi su dolazili i od nas tražili stanove. Kako da dajemo nešto što nije plaćeno", pita Mihajlović.

Vlasnik Sumiksa, Vladimir Masalušič, krivicu prebacuje na Stankom. Gradnju je doveo do kraja, a Stankom, kako tvrdi vlasnik Sumiksa, ne želi da mu da 700 kvadrata, koji mu po ugovoru pripadaju.

Dug prema Durekciji će, kaže, platiti kad sud utvrdi tačna dugovanja. "Sačekali su kraj posla i sačekali su i da se stanovi očiste, i onda su napravili ovakvu scenu", kaže on.

"Sada ćemo stvari rešavati na sudu. Meni je žao što su u ovo uvučeni stanari, koji su legalno platili sve i legalni su vlasnici", kaže on.

Iz straha da obezbeđenje Stankoma ne zauzme njihove stanove, stanari zgrade u Arčibalda Rajsa svoje stanove čuvaju na smenu. Marica, koja čuva ceo sprat, svoju smenu čeka tek u ponoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.