Kako sačuvati Teslinu kulu

Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sačuvati Teslinu kulu

Gradonačelniku Njujorka Blumbergu upućen zahtev da se Vordenklif uvrsti u spomen-prostor od nacionalnog interesa, a predsedniku Agfa kompanije da prostor u Šoramu pokloni opštini Safolk

Nedavna ponuda Agfa kompanije da proda prostor od oko šest hektara na kojem se nalaze ostaci Tesline kule i laboratorije, u malom mestu Šoram na Long Ajlendu, uzbudila je kod nas poštovaoce dela poznatog naučnika i odmah mnoge navela da se zapitaju: da li je realno da Srbija ili neki imućniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbi kupe kompleks Vordenklif, pa da bude „naš”? Gospođa Džejn Alkorn, predsednica neprofitne organizacije u Šoramu koja nosi Teslino ime, smatra „da u ovom slučaju treba svi dobro da zapnemo, s obzirom na to da nije u pitanju Edison, jer tada ne bi bilo problema”.

– Iako su Tesline zasluge i dela ogromni, okolnosti iz njegovog života i vremena u kome je živeo nisu ga stavili na pijedestal slave koji zaslužuje. Naše gore list, on se nije ponašao kao drugi uspešni Amerikanci, što mu je donosilo nevolje u istraživanjima, kao i u ličnom životu – smatra Miloje Popović, književnik i publicista, inače član Upravnog odbora Teslinog Memorijalnog društva u Njujorku. Dakle, čovek vrlo upućen u biografiju velikog izumitelja i jedan od zaslužnih što se Spomenik Nikole Tesle nalazi na Nijagarinim vodopadima, u koje su ugrađeni njegovi pronalasci.

Ali, vratimo se u Šoram na Long Ajlendu i Teslinu kulu i laboratoriju, podignute između 1901. i 1905. godine, u koje je milioner i veliki Teslin sponzor Morgan uložio 150.000 dolara, što je za ondašnje prilike bila ogromna suma. One, kao što znamo, nisu bile dugog veka. Morgan nije imao strpljenja da dugo čeka na Tesline rezultate, pa je ceo projekt propao.

– Tesla je želeo da s kule, visoke 57 metara, šalje radio-signale u svet i da prenosi elektricitet bežičnim putem. Teslini finansijeri su se pitali i kako bi se naplaćivala tako odašiljana energija, koju je Tesla nameravao da dovlači sa hidrocentrale ma Nijagarinim vodopadima. Teslina kula je srušena 4. jula 1917. godine, u jeku Prvog svetskog rata, po instrukciji američke vojske. Sumnjalo se da bi ona mogla da bude geografski orijentir za nemačke podmornice i brodove koji bi dospeli na to područje. Tako su ostaci kule ostali sve do danas, da bi se o njenoj sudbini i budućnosti ozbiljnije počelo razgovarati tek početkom ove godine, kada je multinacionalna kompanija dala oglas da prodaje kompleks u Šoramu.Kupac bi u tom slučaju mogao bez problema da sruši poslednji i jedini ostatak Teslinih laboratorija – podseća Popović.

A šta se trenutno događa, posle objavljivanja oglasa o prodaji tako značajnog imanja, bar za nas?

– „LongAjlend pres” prvi je objavio da su Stiv Levi i Danijel Loskado, istaknuti predstavnici okruga, uspeli da lokalnu vlast privole da se lokacija u Šoramu sačuva. Predstavnici svih političkih struja odlukusu doneli jednoglasno.Suština je da okrug uzme pod svoju ingerenciju Teslinu lokaciju i nameni je za budući muzej i kulturni centar. Možda čak i da je pod povoljnim uslovima i otkupi, jer je reč okulturnom i memorijalnom prostoru. Predstavnici Safolka su čak uputili molbu predsedniku Agfa kompanije da Vordenklif, koji je ova multinacionalna kompanija napustila još 1987. godine, pokloni opštini. Sudeći po pisanju listova i prema izjavama funkcionera, preuzimanjem na bilo koji način iscrple bi se administrativne i finansijske mogućnosti ove najistočnije njujorške enklave, koja ima nešto preko milion i po stanovnika. Posle ovoga bi usledila izrada projekta, nalaženje sponzora i finansijera, koji bi preuzeli na sebe realizaciju čitavog programa – objašnjava Miloje Popović.

Grupa zastupnika Teslinih ideja poslala je otvoreno pismo njujorškom senatoru Čarlsu Šumaheru, a 20. marta i gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu.Pored Ljube Vujovića, dugogodišnjeg sekretara Teslinog Memorijalnog društva u Njujorku,koji se već petnaest godina zalaže da Šoram postane Teslino svetilište, u grupi su i autor poznate knjige o Tesli Mark J. Sajfer, ekspert za Teslu fizičar Džems Korum, predsednik Teslinog naučnog centra u Šoramu Džejn Alkorn i Pol Kosić, predsednik Tesline fondacije iz Ohaja.

Svi oni apeluju na podršku uticajnih ljudi, podsećajući na njujoršku biografiju Tesle. Navode da bi podizanje Teslinog memorijalnog centra u Šoramu donelo korist svima, pa i gradu na obalama Hadsona i Istočne reke, u kome je Tesla proveo najveći deo života i u kome je umro.

Potpisnicima je, sudeći po tekstu apela, sasvim jasno da se čitava akcija samo delimično završava pokroviteljstvom ili otkupom što bi učinio Safolk ili donatori koji bi se eventualno priključili tom prvom činu. Oni apeluju da se pronađe „nekoliko miliona dolara” koji bi čitav projekat pokrenuli sa mrtve tačke.

– U čitavoj priči, koja ima i očigledan akcionarski prizvuk, mi bismo, eventualno, mogli da ponudimo naš udeo – predlaže Miloje Popović. – Dabudućem muzeju, ako ga bude, ponudimo od našeg beogradskog muzeja odgovarajuću pomoć. Ili da, pod našim znamenjem, oformimo Teslinu biblioteku ili neki edukativni centar. Možda i da pokušamo da obnovimo Teslinu kulu, u prvobitnom obliku ili u manjem izdanju, jer podigosmo i srušeni Avalski toranj, koji je mnogo skuplji i veći. Naš patriotizam i poštovanje Tesle očigledno su jači od mnogih ovozemaljskih vrednosti i kriza, pa su oni sami po sebi naš veliki početni ulog u spašavanju i oplemenjivanjujedinog prostora koji je ostao iza ovog velikana.

R. Popović

[objavljeno: 04/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.