Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razvijati sport

Beograd -- Ministarka omladine i sporta iznela je danas plan delovanja tog ministarstva u narednom periodu u domenu sporta.

Snežana Samardžić-Marković izjavila je da je dugoročni cilj Ministarstva razvoj sporta Srbije, uz obezbeđivanje boljih uslova za rad profesionalnih sportista, ali i za razvoj rekreativnog i školskog sporta, koji predstavlja bazu iz koje se regrutuju budući šampioni.

Ona je kao prioritete u radu Ministarstva navela donošenje novog, modernog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona o sportu i nacionalne strategije razvoja u toj oblasti, zatim rad na izmeni i dopuni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama, kao i revitalizaciju Republičkog zavoda za sport i izradu informacionog sistema.

Kako je precizirala na konferenciji za novinare u sedištu Vlade Srbije, budžetska srestva izdvojen za sport u 2007. godini su nešto manje od milijardu i 67 miliona dinara.

Od toga je za finansiranje sportskih manifestacija od značaja za državu planirano 80 miliona dinara, za pomoć 90 granskih saveza oko 740 miliona, a za revitalizaciju Zavoda oko 36 miliona dinara.

Ona je posebno naglasila značaj sektora za upravljanje projektima, kojim će rukovoditi Slaviša Zlatanović, a čiji će osnovni cilj biti razvoj srpske sportske infrastrukture, predviđene i Nacionalnim investicionom planom, uz ovogodišnji budžet od oko milijardu dinara.

Državni sekretar za sport Vlajko Senić naglasio je da će nakon donošenja nacionalne sportske starategije to biti obavezujući dokument za sve aktere u toj oblasti, a na izradi će raditi komisija u kojoj će se naći predstavnici gotovo svih ministarstava u Vladi Srbije.

On je dodao da je opredeljenje države da se strategija razvoja sporta bazira na sintezi vrhunskog i masovnog sporta jer, kako je ocenio, "jedno bez drugog ne ide".

Ministarstvo je predstavilo i programe vezane za mlade, nakon čega je državna sekretarka za omladinu Vesna Piperski-Tucakov poručila da je dugoročni cilj Ministarstva poboljšanje položaja mladih u našoj zemlji kroz izradu nacionalne strategije u toj oblasti, osnivanje kancelarija za omladinu i realizaciju brojnih programa i projekata vezanih za omladinsku politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.