Izvor: B92, 06.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako protiv zagađenja

Beograd -- Okrugli sto o sprečavanju zagađenja održan danas u Beogradu.

Učesnici Okruglog stola o zaštiti životne sredine i održivog razvoja ocenili su da je za smanjenje zagađenosti u Pančevu neophodna što brža modernizacija tehnologija u Rafineriji Pančevo i u Petrohemiji.

Predstavnici tih preduzeća naveli su da čine sve što je u njihovoj moći kako bi smanjili zagađenje u gradu i dodali su da je tehnologija zastarela i da je to glavni uzrok zagađenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Direktor Rafinerije Pančevo i Novi Sad Nikola Garić kaže da je ta kompanija svesna problema i da je napravljen akcioni plan koji definiše ko su i šta su emiteri i proizvođači zagađenja i da će se prema tome obavljati modernizacija. On je dodao da je poznato da su najveći zagađivači rezervoari u kojima se drži nafta i instalacije za utovar.

Prema njegovim rečima, Rafinerija će zagađenost dovesti do dozvoljenog nivoa do kraja 2007. ili u prvom tromesečju 2008.

Zamenik generalnog direktora Petrohemije Šandor Ambuš kaže da ne želi da se brani i da priznaje da Petrohemija učestvuje u zagađenju tog grada.

On je rekao da Petrohemija planira da uloži 10 miliona evra u sisteme za otpadne vode i naveo da je neophodna finansijska pomoć i za obnovu druge tehnologije.

Ljiljana Stanojević, iz Uprave za zaštitu životne sredine, rekla je da je juče Rafineriji Pančevo i Petrohemiji poslat nalog da Ministarstvu za zaštitu životne sredine u roku od 48 sati dostave plan o bezbednom obustavljanju rada postrojenja u slučaju povećanog zagađenja.

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković traži od države da veći deo sredstava što pre bude usmeren u modernizaciju postrojenja u Pančevu.

Na okruglom stolu, koji je organizovao nedeljnik Vreme, ocenjeno je da zagađenosti Pančeva doprinose i meteorološki uslovi, saobraćaj i domaćinstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.