Kako promeniti crnu statistiku – nije normalno da žena bude žrtva

Izvor: RTS, 23.Jan.2020, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako promeniti crnu statistiku – nije normalno da žena bude žrtva

Ni januar još nije prošao, a ove godine već su tri žene ubili njihovi partneri. Stručnjaci kažu da se crna statistika nastavlja zato što u Srbiji postoje predsrasude i stereotipi o muškarcima i ženama.
U kalendar za januar upisujemo još jedan slučaj porodičnog nasilja. Žena iz Pančeva sa posekotinama po telu zbrinuta je na VMA

"Sinoć oko 22 časa primljena je ženska osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa više posekotina dominantno u predelu lica i gornjeg dela grudnog koša. Radi se o anamnestičkim podacima, povredama nanesenim oštrim predmetom, nožem od strane supruga, dakle porodično nasilje", rekao je dežurni hirurg na VMA dr Darko Mirković. 
Crna statistika se nastavlja. Za nepunih mesec dana ubijene su tri žene.
"Bez obzira na usvajanje i zakona i strategija i preporuka i raznoraznih akata, tu se nešto slabo menja, ne menja se skoro ništa. I sve ovo što se dešava i što nažalost ne ide u prilog nikome od nas, ni pojedinačno nikome, jer nekad i kad treba nešto da prijavimo mi prećutimo i ne prijavimo zato što se plašimo ili što nećemo da se zamerimo ili što mislimo da je to tamo njihova stvar", rekla je Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.
A to je pored ostalog i zato što u Srbiji i dalje postoje predrasude i stereotipi o muškarcima i ženama.
To zameraju i eksperti Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Poručuju da boljitka neće biti dok se ne promeni i patrijarhalno uverenje, da je normalno da žena bude žrtva.
"To ne pomaže ženama da izađu iz nasilja, to ne pomaže ženama da prijave nasilje, to ne pomaže ženama da veruju institucijama. Svi treba da preuzmu odgovornost i da se bore protiv rodnih stereotipa. Velika je odgovornost i medija koji dodatno povređuju žrtve, žene i devojke stavljajući njihove slike na naslovne strane ili na društvene mreže i govore o njima, njinovom bolu, kao da je to ništa, kao da su one predmeti a ne bića", rekla je Simona Lanzoni, izvestilac za Srbiju u GREVIO ekspertskoj grupi Saveta Evrope.
Prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno je 28 žena i četvoro dece. Bilo je i dvanaest pokušaja ubistva. U tri slučaja nerazjašnjeno je da li je reč o ubistvima. Četrdesetoro dece ostalo je bez majke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.