Kako prepoznati falsifikovane novčanice

Izvor: RTS, 15.Feb.2020, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prepoznati falsifikovane novčanice

Broj falsifikovanih novčanica je u stalnom porastu. Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja i analizu novca NBS, objašnjava za RTS kako da se građani zaštite i prepoznaju prevaru.
Četvorica Beograđana uhapšena su pre dva dana zbog sumnje da su falsifikovali više od dva miliona dolara. Neke od otkrivenih lažnih novčanica prošle su proveru u menjačnicama i veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se da ih još ima u opticaju.

Miroslav Jeremić je rekao, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da centralne banke pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je jako teško imitirati, dok falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu.
Postoji mašina koja ima softver za prepoznavanje falsifikata, ali falsifikatori stalno stvaraju nove načine prevare, ističe Jeremić i dodaje da je najbolje porediti original i novčanicu za koju se sumnja da je lažna.
Vizuelno izgledaju isto, ali prelaskom jagodicom osetiće se neravnine na originalu, navodi Jeremić i dodaje da su veoma važni serijski brojevi novčanica.
"Građanin, ukoliko ima sumnju da ima falsifikovanu novčanicu, ima dve varijante: jedna je da ode u najbližu policijsku stanicu i da to prijavi, a druga da ode u najbližu banku", navodi Jeremić.
Ako postoji sumnja, dodaje, novčanica će u oba slučaja završiti u Narodnoj banci na ekspertizi, a građanin će dobiti izveštaj da li je reč o originalu.
"U tom slučaju mu se novčanica vraća, a ako je falsifikat, onda nažalost ostaje bez te novčanice", rekao je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.