Kako pregurati vrele dane

Izvor: B92, 26.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pregurati vrele dane

Beograd -- Lekari savetuju građanima da se u toplim danima pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu tečnosti i zaštiti od spoljnih uticaja u prostorijama gde borave.

Doktorka Nada Macura, iz Hitne pomoći, hroničnim bolesnicima preporučila je da se što više odmaraju i izbegavaju izlazak na sunce od 11 do 18 časova, a svim građanima rashlađivanje i uzimanje više vitamina i tečnosti.

Ona je savetovala vozačima koji kreću na put da to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učine u ranim jutarnjim satima, kao i oprez pri vožnji.

Dr Nada Macura je kupačima savetovala da se ne izlažu preterano dejstvu sunca na bazenima i plažama jer se posledice izazvane sunčevim zračenjem javljaju kasnije u toku dana.

Građanima je savetovala odmor uz lagane šetnje, uzimanje više vitamina i tečnosti, a manje masne i slane hrane, kao i oblačenje prilagođeno temperaturi.

Stručnjaci ukazuju da je neophodno da se više odmaraju oni koji spadaju u grupu takozvane osetljive populacije - deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, osobe koje se bave teških fizičkim poslovima i oni čiji je posao vezan za rad na otvorenom prostoru.

Svim građanima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak, lagana večera i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.

Shodno polu, uzrastu, fizičkoj aktivnosti i vrsti rada tokom dana treba jesti hleb u količini od četiri do sedam parčića srednje veličine.

Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda, preporučuje se negazirana i umereno hladna.

Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutlja po gutljaj i ne treba preterivati sa upotrebom previše hladnih napitaka.

Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost, bez obzira na to da li su žedne jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.

Zaštita od spoljnih uticaja podrazumeva redovno održavanje lične higijene - tuširanje, kupanje mlakom vodom pre odlaska na spavanje, nakon dolaska sa posla, iz grada, mesta za rekreaciju, svakodnevno održavanje toalete genitalija, pazuha, nogu, lica, pranje zuba.

Takođe se preporučuje redovno provetravanje prostorija, upotreba zavesa na prozorima, podešavanje rada klima-uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od sedam do deset stepeni, što pomaže organizmu da upotrebi mehanizme za rashlađivanje i na pravi način se prilagodi vremenskim prilikama.

Lekari preporučuju da se ne preteruje sa fizičkim naprezanjem, vežbanjem i dugim hodanjem, kao i da se na počinak ide pre ponoći, jer tada san krepi umoran ogranizam, regeneriše tkiva i čini da je osoba sutradan potpuno odmorna i manje nervozna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oprez, vrućina

Izvor: RTV Pink, 26.Jun.2008

Tečnost, laka hrana i garderoba za vrele dane. . . Da bi se uspešno izlašlo na kraj sa visokih temperaturama, lekari savetuju građanima . da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u . prostorijama gde borave i rade, a posebno...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.