Kako prebroditi vrućine

Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prebroditi vrućine

Rashlađivanje, ali oprezno - Ada u Beogradu (Beta)

Beograd, Bukurešt -- Dnevne temperature u svim većim gradovima u Srbiji uticale na povećanje broja poziva hitnim medicinskim službama.

U beogradskoj Hitnoj pomoći su do podneva zabeležene 73 lekarske intervencije, od toga 24 na javnom mestu. U Kragujevcu je primljeno 85 poziva, 25 odsto više od uobičajenog broja, a u Kraljevu 200 naspram uobičajenih 150.

Za pomoć se podjednako javljaju mlađi i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stariji, i to uglavnom sa stajališta gradskog prevoza, pijaca, ulice i zbog prelaska iz rashlađene prostorije na vreo vazduh.

Neki Beograđani kažu da im je teško da se odbrane od toplote i da se trude da nađu najbolji način za osvežavanje.

Nada Macura, iz Hitne pomoći, za B92 upozorava da pri visokim temperaturama starije osobe i srčani bolesnici ne bi trebalo da izlaze van kuće. Zdravim osobama, kad već moraju da izlaze, savetuje da što više vremena provode u hladovini.

"Sa javnih mesta nas zovu zbog kolapsa, očigledno kod onih naših nesavesnih prolaznika koji nisu poštovali ono što im govorimo, a to je da se ne treba izlagati suncu od 10 do 17 časova", navodi ona.

"Očigledno, mnogi to nisu poštovali ili nisu poneli bočicu vode, kao što sugerišemo. Kada su izuzetno visoke temperature, mi zaista preporučujemo rashlađivanje i spolja i iznutra, što bi značilo unos dovoljne količine tečnosti. Najbolje bi bilo prohlađeni čajevi, malo će vas osvežiti i okrepiti", kaže ona.

Nada Macura je dodala da bi trebalo izbegavati masnu i tešku hranu, a da bi za vreme boravka na ulici trebalo nositi šešire, naočare za sunce i mazati se zaštitnim kremama.

Rumunija: 12 žrtava

Najmanje 12 osoba, pretežno starijih ljudi sa srčanim tegobama, umrlo u poslednja 24 časa u talasu visokih temperature na jugu Rumunije, prenosi danas televizija Realitatea.

U Bukureštu, gde je danas zabeleženo 35 stepeni Celzijusa, najmanje 10 osoba je kolabiralo na ulicama, a službama hitne pomoći upućeno je oko 200 poziva.

U delovima Bukurešta sa intenzivnim prometom organizovani su punktovi hitne pomoći, a prolaznicima se daje mineralna voda.

Stručnjaci objašnjavaju da meteorolozi saopštavaju temperaturu u hladu i da, kada je, na primer, ta temperatura 35 stepeni, ona je na asfaltu i do 60 stepeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.