Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako podstaći rađanje

Beograd -- Stopa rađanja u Srbiji je 30 odsto ispod potrebne za obnavljanje stanovništa, kažu stručnjaci.

Strategija za podsticanje rađanja, koja treba da dovede do većeg broja novorođenčadi u Srbiji, trebalo bi da bude usvojena do kraja godine. Ovim dokumentom predviđene su mere kako bi se bolje uskladili roditeljstvo i rad i ublažili materijalni troškovi podizanja dece. Da li će startegija ostati mrtvo slovo na papiru, zavisiće na prvom mestu od ekonomskih mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države kaže resorni ministar Rasim Ljajić.

Ekonomski razlozi glavni su uzrok sve manjeg broja novorodenčadi u centralnoj Srbiji i Vojvodini, upozoravaju stručnjaci. Takva tendencija dovela je do toga da Srbi spadaju u jedan od najstarijih naroda u Evropi. Ako se taj trend nastavi trećina populacije biće starija od 65 godina.

"Taj nivo rađanja je 30 odsto ispod potrebe proste zamene generacija. Ili, drugačije rečeno, sledeća generacija žena će za jednu trećinu biti manja po broju u odnosu na sadašnju generaciju žena", kaže Mirjana Rašević, direktorka Instituta društvenih nauka.

Jedan od prioriteta ove strategije je smanjenje troškova roditeljstva. Međutim, već pri prvom koraku, ukidanju PDV-a na bejbi-opremu, ništa se do sada nije promenilo.

Tako, mladi bračni parovi samo za najosnovniju opremu treba da izdvoje od 4.000 do 20.000 za krevetac, 6.000 za kolica, za posteljinu 1.200 dinara, za flašice 600, pelene 1.300 dinara. Ukupni troškovi, u najboljem slučaju su 16.000.

Ministar ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić kaže da će svi ciljevi strategije zavisiti od ekonomske moći države:

"Mi zato predlažemo formiranje posebnog fonda gde bi se deo troškova finansirao iz budžeta a deo troškova koji su predviđeni strategijom. Iz tog posebnog fonda".

Ministar dodaje da i ako strategija da rezultate, ne treba očekivati da će se društvo podmladiti. On kaže da i najbolja staretagija može da podigne stopu rađanja za najviše 10 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.