Izvor: B92, 15.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pobediti alkoholizam

Beograd -- Ne postoji tačna evidencija o broju alkoholičara u Srbiji, jer se 80 odsto obolelih nikada ne obrati za pomoć lekaru.

"Ja sam Dušan, ja sam alkoholičar u oporavku." Ovim rečima razgovor započinje svaki član udruženja anonimnih alkoholičara, gde je jedini uslov za članstvo želja da se ostavi piće, odnosno održi trezno stanje. A Dušan je jedan od njih dvadesetak koji za sebe nikada nije mislio da je alkoholičar.

"Poslednjih deset godina alkohol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uzeo maha i ja sam počeo da pijem sve više i više dok me to nije dovelo zaista u bezizlazne situacije. Žena me je ostavila, odvela je decu, prijatelji su me ostavili, imao sam problema na poslu, problema sa zakonom", objašnjava Dušan.

Iako se veruje da je alkoholizam neizlečiva bolest, anonimni alkoholičari, odnosno osobe koje su imale problem sa alkoholom ili ga sada imaju, kroz razmenu iskustava i nade ohrabruju se da ostvare zajednički cilj - izlečenje od alkoholizma.

Tokom lečenja alkoholičar mora da promeni svoje navike i odluči se za zdrav stil života, što nije lako. Ali, ako se iz dana u dan održava trezno stanje nagrada je velika.

"Suština čitave priče je da ko dođe u grupu sa željom da prestane da pije čini to uz pomoć ljudi koji su imali taj problem i rešili ga. A onda ostaje trezan zahvaljujući tome što pomaže novopridošlim članovima da ostave alkohol", kaže Nataša Jovanović iz Udruženja anonimnih alkoholičara.

Granica između "čašice, dve" i ranog alkoholizma je vrlo tanka, zbog čega je potrebano preventivno reagovanje. Naše okruženje često ima pogrešan pristup: dok neko "tone" u alkoholizam, sredina je preterano tolerantna, a kada se bolest ispolji i kada je bolesnik već potpuno nemoćan da sam sebi pomogne, okruženje ga odbacuje.

Tačna evidencija o broju alkoholičara u Srbiji, kao i u drugim zemljama, ne postoji, jer 80 odsto zavisnika nikada ne traži lekarsku pomoć. Proces lečenja alkoholizma je dugotrajan i zahteva mnogo strpljenja bolesnika, ali i njegovih najbližih. Ipak, prvi, najbitniji korak je da alkoholičar shvati da je bespomoćan pred pićem i da želi da ostane trezan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.