Kako organizovati đačku ekskurziju

Izvor: RTS, 23.Sep.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako organizovati đačku ekskurziju

Umesto Ministarstva prosvete, od ove školske godine, tendere za đačke ekskurzije raspisuje Uprava za javne nabavke. Škola i savet roditelja i dalje prave plan putovanja. Iz Ministarstva prosvete najavljuju jaču kontrolu ekskurzija.

Od ove školske godine tendere za đačke ekskurzije, umesto Ministarstva prosvete, raspisuje Uprava za javne nabavke. Škola i savet roditelja i dalje prave plan putovanja i obaveštavaju turističku agenciju gde mogu da podignu tendersku dokumentaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U Ministarstvu prosvete veruju da će se tako maksimalno smanjiti korupcija, najavljuju pojačanu kontrolu smeštaja, noćnih izlazaka i bezbednosti dece, posebno u inostranstvu.

Mnogi đaci odriču se letovanja, zarad ekskurzije. Očekuju da sa drugarima, pod povoljnim uslovima, otputuju na zanimljiva mesta.

Većina očekuje najbolje, dobro druženje i korisne informacije, koje se mogu dobiti na taj način, a ekskurzija je vredna tog novca, kažu učenici.

Ove školske godine sigurno na ekskurziju idu samo one škole koje su putovanja ugovorile početkom drugog polugodišta prošle školske godine.

"Sve ostalo ostaje isto, škola je ta koja će odreduti destinaciju vreme trajanja same ekskurzije, agencije će same otkupljivati tendersku dokumentaciju i dostavljati školi", kaže Ana Petrović iz agencije "Lasta".

U evropskim gradovima srednjoškolce smeštaju u hotele sa tri zvezdice. Međutim, sporne su njihove lokacije.

Glavni i odgovorni urednik Es-En-Ena iz Budimpešte Dragan Jakovljević kaže da se budimpeštanska Nepsinhaz ulica nikada nije mogla nazivati bezbednom, jer je, pogotovu u večernjim satima, tradicionalno sastajalište beskućnika, alkoholičara i drugih problematičnih kategorija stanovnika mađarske metropole.

"To, međutim, ne smeta organizatorima đačkih ekskurzija iz Srbije da učenike smeštaju u hotele koji se nalaze upravo u toj ulici", kaže Jakovljević.

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić kaže da jedna od stvari koja opterećuje na ekskurzijama jeste to što su naši mladi navikli da izlasci kreću u 23 sata i vraćaju se pred zoru, a to realno ni škole ni roditelji ne mogu da isprave.

Iz Ministarstva prosvete najavljuju jaču kontrolu đačkih ekskurzija.

"Ne može se dozvoliti da učenici prilikom putovanja ili boravka u nekoj zemlji konzumiraju alkohol, uzimaju drogu, a isto važi i za profesore koji treba da budu uzor tim učenicima i sve sadržaje moraju da realizuju do 24 časa", kaže načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Đaci u Evropskoj uniji takođe idu na ekskurzije, ali su pravila jasna - ekskurzija je stručnog karaktera, nema diskoteka, kasnih izlazaka i alkohola, a odnos između profesora i učenika jasno je razgraničen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.